Aki vallásos vagy hívő ember, annak kell járni közösségbe?
Hát igen, a vallás mindenképp közösségi dolog. A hit viszont nem. Azt meg, hogy ki a "jó hívő" én nem tudnám meghatározni. Nyilván minden vallási közösség alapvetően azt mondja, hogy az, aki hozzájuk jár :)
Én is ilyen cipőben jártam, huszonéves koromban kezdtem komolyabban érdeklődni a vallás iránt, és igazából az riasztott el tőle, hogy közösségbe kellene járni. Most, húsz év elteltével, annyiban változtam, hogy már nem kapok gyomorgörcsöt a közösség szó hallatán, de nem is vágyom rá különösebben, megvagyok nélküle. Nem gyakorlok semmilyen vallást, de a vallás iránti érdeklődés megmaradt, sokat olvasok ebben a témában, illetve tanulmányozom különböző vallások tanításait.
Azt hiszem, hogy működhetne úgy, hogy egyedül, a kisszobádban vagy hívő. Legalábbis, ha komolyan el akarsz köteleződni egy vallás mellett, akkor gyakorolnod is kell azt. Viszont mondjuk a nagyobb történelmi egyházaknál simán lehet úgy gyakorolni a vallást, hogy nem jársz közösségbe. A miséken/istentiszteleteken rész kell venni persze, de azért az nem kifejezetten közösségi tevékenység. Ott nyugodtan elüldögélhetsz magadban. Esetleg hosszabb idő után a papnak, lelkésznek vagy valamelyik buzgó laikusnak feltűnhet, hogy mindig ott vagy, és megkérdezheti, hogy nincs-e kedved részt venni egyéb közösségi összejöveteleken. Akkor vagy megmondod őszintén, hogy nincs, vagy azt mondod, hogy az időd sajnos nem engedi. Szerintem nem fognak tovább csesztetni... :)
Bocsánat:
Azt NEM hiszem, hogy működhetne úgy, hogy egyedül...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!