Kinek kell kezet nyújtania?
Azt tudom, hogy az idősebb, a nő és a magasabb rangú fél kezdeményezhet kézfogást. De mi van akkor, ha egy nő találkozik egy nála idősebb férfival? Számít a korkülönbség mértéke?
Nem csak konkrétan erre az esetre értem a kérdésemet. Az érdekel, hogy melyik kritérium erősebb: a kor, a nem vagy a beosztás?
A kritériumok közötti rangsor: 1. rang/állás/tisztség, 2.kor, 3. nem.
Ha egy nő találkozik egy nála idősebb férfival és amennyiben a korkülönbség nem nagy (40 éves nő - 60 éves férfi), akkor a nő nyújthat kezet. Ha nagy a korkülönbség (18 nő - 60 férfi), akkor a fiatal nő ne nyújtson kezet egy hozzá képest aggastyánnak.
Kimaradt egy igen fontos dolog: a kierőszakolt kézfogás kérdése - a munkás-paraszt korszak maradványa. Köszönni kézfogás nélkül is lehet (és kell). Sokan idegenkednek más zsíros/izzadt/koszos/ekcémás kezének a szorongatásától. Ugyanolyan elegáns és illendő egy udvarias köszönés is, főleg ha egyáltalán tudsz köszönni (a többség nem tud): rá kell nézni (!) az illetőre és értelmesen, érthetően kell mondani a köszönő szöveget. A kézfogás nyugodtan el is maradhat.
A nem a 21. században nálam nem szempont, és
ha egy nő számon kéri rajtam, akkor elmondom, hogy a nemi egyenjogúságban hiszek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!