Az álláshirdetésekben feltüntetett elvárásokat általában véresen komolyan kell venni, vagy van, hogy ezek csak "iránymutatóak"?
Komolyabb cég fel fogja hívni a korábbi munkáltatódat.
Nyilván megfohatatlan dolgokat nem tudnak pontról pontra számonkérni. Pl. Angol szakmai nyelvtudás tesztelésére van hogy előkaparnak valakit hogy interjúztasson idegen nyelven.
Persze ha van 1 év 11 hónap tapasztalatod és kompetes vagy, akkor nyugodtan írd be a 2 évet.
Meg nagyban függ attól mi a munka, és mennyire kockázatos, hány szakember futkos szabadon, mennyire nehéz az új skillek elsajátítása...
Pl egy kocsmai munkához tudni kell koktélokat keverni, sört csapolni, használni a kasszát és kávét főzni.
Ha ebből neked mind megvan kivéve a kávé, azt 1 délután alatt meg tudod tanulni (nem leszel profi latte art mester de egy kiskocsmába pont elég ha nem robban az arcodba a zacc. ) A koktél már neccesebb, több mindent kell tudni és ha elszúrod az is drágább. Ennek ellenére ha van 3 év tapasztalat meg minden más profin megy, a több év kávéfőzés után könnyebben rááll a kezed meg az agyad és valszeg a munkaadónak jobban kell a kompentenciád.
Agysebészek esetén pl. 3 év tapasztalat mint szívsebész nem biztos hogy elég 😏
Persze lehet speializációt váltani de nem ilyen könnyedén
Nem veszíthetsz, ha megpróbálod, de általában azért nem viccből írják oda. Vagy azért, mert tényleg olyan végzettségű, tapasztalatú egyén kell, vagy azért, mert már megvan a jelölt (ált. az xy unokahúga, fia jelleggel) és beírnak egy csomó teljesíthetetlen elvárást.
Én anno nem hivatalosan HR-esként, de részt vettem egy kisebb cégnél interjúztatásban, és mi nem viccből írtuk ki a feltételeket. Aki úgy jelentkezett, hogy ezeket telibetojta, annak még egy copy-paste válaszlevelet sem küldtünk (láttam pár szép dolgot... kulturális területre kerestünk embert, direkt írtuk, hogy legalább 1 év tapasztalat kulturális vagy művészeti területen... erre írtak olyanok, akik tornatanárok, szakácsok stb. voltak bármilyen ilyesmi jellegű tapasztalat nélkül :D)
Természetesen nem arra gondoltam, hogy be sem tudom kapcsolni a számítógépet, de én már programozói állásokra pályázgatok.
Hanem például:
- min. 3 év tapasztal az adott munkakörben (nekem 2 év van, lehúzhatom a rolót akkor?)
- fel van sorolva az összes elvárás, azoknak megfelelek, de Msc diplomát kérnek (értek a dologhoz, de akkor már meg sem hallgatnak, ha nem két évvel koptattam tovább a padot?)
Ha kompetens vagy akkor nem gáz.
Írd be úgy hogy folyamatban, vagy ködösíts stb.
Van ahol géppel szűrik az életrajzrokat, és az van a programban, hogy 3 év alatt ne is engedje tovább és ha őszinte vagy, a másik végen élő ember nem is látja az önélatrajzod...
Ha az előző hely előtti helyen csináltál (vagy tulajdonképp más munkakör, de akár csinálhattál is volna) hasonlót, azt is vedd bele 😉
Aztán ha leültetnek a szakemberrel akkor úgyis kiderül hogy kilóg-e a lóláb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!