Mi ilyen esetben az etikett?
Állásinterjúra megyek, egy hölgy fog velem beszélgetni. Nálam természetes, h ha pl. férfihoz megyek érkezéskor-távozáskor kézfogással üdvözlöm. Nőkkel viszont olyan természetellenesnek érzem ezt. Mi ilyen esetben az etikett?
(ugyanúgy mint férfival, vagy esetleg távozásnál ilyenkor nem kell kezetfogni a nőkkel).
Magasabb rangú vagy idösebb valaki illetve nö esetében MINDIG ö nyújt elöször kezet, sosem a beosztott vagy a férfi!!
Másrészt munkakapcsolatban a kézfogás a normális üdvözlési mód (meg a napszaknak megfelelö - jó napot KÍVÀNOK - formájú kösszönés)
>> Nálam természetes, h ha pl. férfihoz megyek érkezéskor-távozáskor kézfogással üdvözlöm
Szomorú, hogy ez nálad természetes. Az etikett szerint ha állásinterjúra mész (vagyis te vagy a kérelmező, ő pedig az, aki letesztel, elbírál) - az etikett nyelvén ő magasabb rangú - sohasem szabad kezet nyújtanod. Se férfinek, se nőnek. Várd meg amig ő nyújt, ha nem nyújt, akkor nem lesz kézfogás. Ugyanebben a helyzetben te köszönsz előre mindenképpen, akkor is, ha az illető egy fiatalabb férfi. Mindig lebegjen a szemed előtt ez a szó-csokor: rang/állás/beosztás. Ezek vannak feljebb egy polccal, nekik előre kell köszönni és ők "ereszkednek le" odáig, hogy kezet nyújthatnak.
Elmondom, ezt hogy illik.
Bemész a szobába, felveszed a szemkontaktust, és azt mondod az illető hölgynek: Jó napot kívánok! Kovács Béal vagyok, az állásinterjúra jöttem.
Erre ő: üdvözlöm, Kis Gizella.
És Ő nyújt kezet.
MINDIG a főlérendelt nyújt kezet, azaz a nő, a fogadó fél, a magasabb rangú személy.
Távozáskor is a nő nyújt kezet.
Előzőnek.
Értem! És ha nem nyújtja a kezét, akkor nincs kézfogás! (vagyis én ne nyújtsam, ha Ő nem nyújtja.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!