Mi ez az új "divat" a fiatalok körében, hogy a náluk jóval (nem ritkán 30 évvel) idősebbeket ismeretlenül letegezik?
Akad köztük kivétel is persze,de a többségre nem ez a jellemző.
A '80-as években ez egyáltalán nem volt így.
Igyekszem én is haladni a rohanó világgal,szeretnek is a fiatalok,de ezt valahogy nem tudom "megemészteni".
Amit a második válaszoló írt,az nem inkább csak a városi fiatalokra jellemző? A feleségem is iskolában dolgozik a kb.:3000 főt számláló szomszéd községben. Ott elképzelhetetlen lenne ilyen szituáció.
Nem tudom,ki hogy van vele,de engem kimondottan zavar,ha egy - mondjuk - 19 éves fiatal letegez egy 50 év felettit. Személyes meglátásom szerint ez a tisztelet egyfajta meg nem adása.
ma 10:51!
Sajnos nem. Ez is falusi kisiskola.
"Ott eleve nem is tudnak magazodni."
A "nyugat" az nem csak Anglia meg Amerika. Próbálj haverkodni egy némettel, tahónak fog tartani.
Egyáltalán nem jellemző a nyugati országokra, hogy mindenki tegeződik, német nyelvterületen pláne, ott időnként tizenévesek is magázódva szólítják meg egymást. Az angol nyelvnek lehet benne szerepe, miután ott nincs külön névmás a formális kommunikációra, pontosabban az eredetileg magázódásra használatos terjedt el, a tegező pedig kikopott. (Eredetileg a "thou" volt az I/2 alak.) Az is tény, hogy ma már ritka a családon belüli magázódás, a nagyszülőket is tegezik, nincs hol megtanulni kisgyermekkorban a megfelelő nyelvi formulákat.
Érdekes egyébként, hogy ez az utóbbi 9-10 évben lett jellemző, a 25-26 évesek még többnyire magázzák a náluk idősebbeket (amíg azok fel nem ajánlják a tegezést), a 17-18 évesek már simán lesziáznak bárkit. Találkoztam olyannal is, hogy 15-16 éves odamorrantja (láthatóan zavarban), hogy "jó napot", de kínosan kerüli, hogy direkt megszólításra kerüljön sor, pont, ahogy Andizsuzsi írta.
8/8: Ez így van! A németeknél és tudtommal a franciáknál sem tegez mindeni mindenkit. Az persze más kérdés,hogy a hasonló korúak ismeretségük bizalmasabbá válása után már tegezik egymást.(Itt az 50 év körüliekre gondolok).
A múltkor kénytelen voltam szóvá tenni egy 20 évesnek és tudomásul is vette.
Megkérdeztem sok velem azonos -50 feletti- korú ismerősömet,de ők is velem egy véleményen vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!