Elhunyt az első szerelmem! Illik elmenni a temetésére?
15 éves voltam, ő 17. Első szerelem volt, 2 évig voltunk együtt. A szakítás óta eltelt 7 év. A családjával néha beszéltem, de vele nagyon rég óta nem. Nem voltunk haragba, ha találkoztunk váltottunk néhány szót.
Sajnos a napokban elhunyt, és szerettem volna elmenni a temetésére, de több fenntartásom is van ezzel kapcsolatba.
Pl. az biztos, hogy a vőlegényem vinne el (másik város) őt magammal vihetem vagy kérjem meg hogy addig kint várjon? És ha elhívnak a temetés utáni beszélgetésre a házukba? Ott is kérjem meg hogy maardjon a kocsiba? Kicsi koszorút vigyek? Fogalmam sincs. Kb. 5 temetésen voltam életemben de egyiket sem felnőttként éltem meg.
Köszönöm a válaszokat!
Szia,
Temetésre nem azért megyünk, mert illik, hanem hogy végső búcsút vegyünk attól, akit előtte szerettünk, fontos volt nekünk.
Bármit vihetsz, egy száll virágot, egy fényképet, verset, vagy csak a gondolataidat, de úgy is elbúcsúzhatsz tőle, hogy el se mész.
Nyugodtan légy A SAJÁT MAGAD TANÁCSADÓJA, az olyan kérdésekben, amik rád vonatkoznak...és máris nagymértékben szabadabb és boldogabb életet fogsz élni.
Minden jót,
Jani
Köszönöm a válaszokat!
Balesetben. A szüleit nagyon kedveltem és jóba maradtunk a szakítás után is. Azonban mégsem szeretnék tolakodó lenni!
Én elmennék. Ha a szülőkkel jóban maradtál, akkor szép dolog, hogy feléjük kinyilvánítod a részvétedet azzal is, hogy elmész. Szerintem abban sincs semmi rossz, ha a vőlegényed elvisz, én nem száműzném a kocsiba, egészen nyugodtan elkísérhet, csak persze ő nem megy oda a gyászoló szülőkhöz részvétet nyilvánítani, hiszen nem ismeri se őket, se az elhunytat nem ismerte.
Temetés utáni beszélgetésre (már ha egyáltalán szeretnének ilyet tartani) én nem mennék, annyira azért nem vagy közeli hozzátartozó. Sőt, semennyire. Vissza lehet ezt utasítani udvariasan, nem bántó módon. De kétlem, hogy hívnának, vagy ha igen, akkor is inkább csak udvariasságból. Nálunk papám temetése után volt halotti tor, de nem a temetésén toboroztuk hozzá az embereket. Akiket szerettünk volna ott látni kicsit beszélgetni, emlékezni, azoknak már akkor szóltunk, amikor a temetés időpontját tudattuk velük. De tényleg csak a családtagok voltak ott, a gyerekei, unokái (és azok családja), testvére, unokatestvére, más nem. Szerintem itt is csak a családtagok és a nagyon közeli barátok lesznek ott a temetés után, már ha egyáltalán lesz utána bármi is, mert nem mindenhol szokás az ilyesmi.
Szóval ha szeretnél, menj el nyugodtan, a szülőknek biztos jól fog esni. De ha nem akarsz elmenni, az sem számít illetlenségnek. Viszont akkor, ha már a szülőkkel jóban maradtál, egy dísztáviratot szép dolog lenne, ha küldenél.
Részvétem. Nem ismerem az etikettet, és nem tudom mi a megoldás, inkább csak felvetnék pár dolgot.
A temetések nem a halottról szólnak, hanem a gyászolókról, elsősorban a leginkább érintettekről. Nem tudom mennyire esne jól akár a te szerelmednek, akár az elhunyténak, ha megjelennél. Te örülnél, ha a párod temetésén felbukkannának egykori szerelmei?
Szóval te ismered a viszonyokat, szerintem tudni fogod/érzed, hogy a hozzátartozók hogyan éreznék magukat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!