Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » A főnökömet tegezhetem, ha ő...

A főnökömet tegezhetem, ha ő tegez engem?

Figyelt kérdés

A főnököm kb. 38 év körüli férfi, én pedig 21 éves lány vagyok. Ő engem tegez és mindig hellóval köszön, de nem mondta nekem, hogy én is tegezhetem őt.

Viszont ha ő letegezel, akkor én is visszategezhetem, nem? Vagy hogy van ez?

2016. nov. 7. 12:37
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
70%

Látom itt sokan nincsenek tisztában alapvető udvariassági formákkal és még ők maugliznak másokat.

Egy férfi nem tegezhet csak úgy le egy nőt. Ezt a nőnek kell felajánlania. Akkor sem tegezheti le, ha ő magasabb rangú.

Ha pedig letegezi, az felhívás arra, hogy tegezze vissza. Sőt! Ha valaki tegez, akkor udvariatlanság magázni.

Mondjuk szerintem a leírtakból egyértelmű, hogy tegezheted, hiszen mindenki tegezi a cégnél.

2016. nov. 7. 15:28
 12/19 zgyzgy ***** válasza:
0%
A főnököd egy paraszt.
2016. nov. 7. 18:59
 13/19 anonim ***** válasza:
2016. nov. 7. 19:07
 14/19 anonim ***** válasza:
52%
A hello az nem köszönés, értelem szerűen annyi mint ha azt mondanád vagy kérdeznéd, hogy: itt vagy. Puskás Tivadarig kellene visszamenni, hogy honnan ered, csupán egy elértésből származik. A főnök és a beosztott között "háromlépés" távolságnak kell lenni, és erre vannak elfogadott köszönő formák. / Jó reggelt kívánok és így tovább./
2016. nov. 8. 12:52
 15/19 anonim ***** válasza:
33%
Utolsó: A hello igenis köszönés, mégha eredetileg nem is volt az, ma viszont a tegezös és magázós köszönés közti átmeneti forma.
2016. nov. 8. 13:09
 16/19 anonim ***** válasza:

1. Letegezheted, sőt, csak te tegezheted le (jobb elvileg, ha javasolod).

2. Ma van egy mesterséges és abnormális munkahelyi viszony. Ebbe belefér, hogy egy önkényeskedő a hatalmával visszaélve bármit megtehessen.

3. Semmiképpen nem tegezném le. A tegeződés mindenképpen egyfajta bizalmi, de legalábbis bensőséges stílus. Viszont ilyen bunkóval nem szeretnék egy platformra kerülni.

2016. nov. 8. 13:36
 17/19 anonim ***** válasza:
69%

Tegezheted, mert csendőrpertu felnőttek között nincsen. Vagy kölcsönös tegeződés van, vagy kölcsönös magázódás. De olyan nincs, hogy az egyik tegeződik a másik magázódik. (Az első két válaszoló valószínűleg elfelejtett felnőni.)

Mivel ő a főnök, ezért neki van joga kezdeményezni a tegeződést, függetlenül attól, hogy ő férfi, te meg hölgy. Ha azonos pozícióban lennétek, akkor viszont ezt csak te kezdeményezhetnéd, de jelen esetben ez nem így van.

Való igaz, hogy elegánsabb lett volna a részéről formálisan is felajánlani a tegeződést, de ha ez nem történt meg, annak sincs jelentősége: ha automatikusan letegez, akkor automatikusan visszategezheted.

(Zárójelben megjegyzem, hogy az emberek katasztrofálisan nincsenek tisztában a legalapvetőbb illemszabályokkal, itt is volt egy csomó téves válasz.)

2016. nov. 8. 14:28
 18/19 anonim ***** válasza:
17-es, már a te első mondatod is egy nagy tévedés. Nem tudsz magyarul, amellett, hogy az illemtan alcímeit szajkózod...
2016. nov. 9. 14:22
 19/19 anonim válasza:

Egyértelmű, hogy tegezheted.

1, Elmondásod alapján ez az alapértelmezett köszönési forma a munkahelyeden. Ne lógj ki a sorból!

2, Bár ő a főnököd, de te vagy a nő. Ez szerintem az udvariassági formák tekintetében kiegyenlíti az erőviszonyokat. Ha illemtudó a pasas, akkor természetesnek veszi / elfogadja a tegezést is.

3, Könnyen lehet, hogy ő pont ugyanannyira zavarban van veled kapcsolatban, mert nem tudja, miként szólítson meg.

2016. nov. 27. 22:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!