Hogyan lehetne el mondani egy 10 éves gyereknek hogy miben különbözik a tudnál adni és a kérhetnék?
Én már rég nem 10 vagyok, de mi a különbség? :D
Kérdésedre válaszolva, mond meg neki hogy használja a kérhetnéket mert úgy szebb. Ennyi vagy éppen a másikat ahogy tetszik.
Miben? Szerintem mindkettő udvarias.
Az nem lenne udvarias, ha azt mondaná, hogy adjál.
"Szerintem mindkettő udvarias."
Szerinted lehet, de mások szerint nem. Ne csodálkozz, ha esetleg valaki majd egyszer beszól miatta. :)
4: Nem szokott senki beszólni, kedves vagyok és velem is kedvesek.
Egyáltalán nem udvariatlan a tudnál adni sem. Nyilván, akit nem tegezünk, annak nem így mondjuk. De ha tegezzük, akkor ez is ugyanolyan udvarias.
A "tudnál adni" nem igazán udvarias, de kisgyereknél elmegy.
Viszont egy 10 éves vagy idösebb már jobb, ha a "kérnék" - vagy még inkább a "kérek", "szeretnék kérni" kifejezéseket használja.
A "kérhetnék" nem ajánlott, mert nem egészen értelmes.
Ha tőlem vakai ezt kérdi:
"tudnál adni?", válaszom: igen, tudNÉK;
"kérhetnék": kérhetNÉL, ha hallgatnám.
.
A "Kérhetnék" nem kérés, csak annak tudakolása, hogy engedem-e kérni.
A 7 éves kisunokám tudja, hogy kérnie a "kérlek, adjál", vagy a "kérek szépen" szófordulatokkal kell.
#6 #7 +1
vajon miert lettek lepontozva ponz ezek?
ertelmi szinvonal 10eves alatti... akkor mit szamit hogyan kovetel valamit a gyerek amig megerti mas?
"Hozz légyszives a piacról:
Krumplit,pityókát de a kolompérról se feledkezz meg!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!