Hogy írják/ mondják a javak-at egyes számban?
Például:
ha teszemaszt: Megkapták a javaikat.
Akkor én megkaptam a javamat?
A javak ebben az értelemben csak többes számban használatos, tehát a helyes megfogalmazás: megkaptam a javaimat.
Egyébként pedig ez eredetileg a jó-nak a többesszáma Hasonlítsd össze: hó-havak, tó-tavak, stb, jó-javak. Viszont a jó-javak esetében az egyes szám és a többes szám más többletjelentéseket vett fel, ezért kialakult a jónak a másik többesszámú alakja is, a jók, de ez is használatos időnként javak értelemben: elláttak minden jókkal.
Nem szoktuk egyes számban használni. Persze ilyet mondhatsz, hogy a javadat akarom, de ilyet nem, hogy megkaptam a javamat.
Ez feloldani kétféleképpen lehet:
Vagy azt mondod, hogy megkaptam a javaimat. De ugye a többes szám itt megvan.
Vagy azt mondod, hogy megkaptam a jussomat. Ez szinonim kifejezés ugyan, de működik.
A közgazdaságtan valóban a jószág kifejezést használja, de köznapi beszédben ezt én még nem hallottam.
A szótő a JÓ, ahogy már írták is.
Több ilyen szavunk van, lásd szó-szavak, hó-havak, tó-tavak stb.
Találtam azonban olyan szólásokat is, ahol a "java" alakot használjuk:
A java még hátravan!
Színe-java stb.
"Találtam azonban olyan szólásokat is, ahol a "java" alakot használjuk:
A java még hátravan!
Színe-java stb."
Itt azért a "java" alakot használjunk, mert ez birtokos eset. Jó birtokos esete a java, lásd: tó - tava, ló - lova.
De onnan is látszik, hogy birtokos eset, ha más szavakat helyettesítesz a helyére, azok is birtokos esetbe kerülnek:
A nagyrésze még hátra van. - nagyrésze: birtokos eset
Vagy a színe-java. Itt a színe is birtokos esetben van, ahogy a java is.
Ebben igazad van, de én csak azt akartam bemutatni, hogy nem ez az egyetlen ilyen szavunk, bár csak ritkán használjuk.
Ha így érthetőbb: Jó-java, tó-tava, szó-szava stb.
Ezeknél is birtokoseset áll fenn, ahogy Te mondod, mégis megváltozik az alak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!