Az érkezőnek vagy a távozónak illik utat engedni először?
Figyelt kérdés
Mondjuk boltban azonos korú, nemű, státuszú egyének esetén kinek illik elsőbbséget adni?2016. szept. 10. 19:32
1/4 anonim válasza:
Pl. villamoson mindig a távozó (leszálló) megy először. Boltban, üzlet bejáratánál is az megy először, aki távozik. Ezt nem az illem, hanem az ésszerűség határozza meg.
3/4 anonim válasza:
A hagyományos protokoll szerint valóban a távozónak adunk utat. Ő az, aki távozik, mert nyilvánvalóan dolga akadt, mi viszont éppen már megérkeztünk a célunkhoz.
Ennek fordítottja a kocsmaillem (ez sem lebecsülendő ága a társasági protokollnak, csak éppen egy speciális kategória) ahol ezt tréfásan meg is szokták jegyezni, hogy "jöjjön csak, jöjjön, magának sürgősebb, maga még szomjas, én már túl vagyok rajta".
4/4 A kérdező kommentje:
Különöző szituációk megfordultak a fejemben, ezért kérdeztem. Vécében pl. szerintem az érkezőt illene előreengedni, hiszen neki fontosabb.
Boltban, ha a hely kicsi, a távozót, hogy az érkező beférjen. Ugyanakkor az érkezőnek sietős lehet, a távozó meg már végzett. De fordítva is igaz lehet, a távozónak is lehet dolga.
2016. szept. 13. 12:08
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!