Szüleim ismerőseinek, akiket gyerekkoromból ismerek,
ennyi idősen se fura, ha csókolomot köszönök?
Figyelt kérdés
21 éves vagyok. Néha kicsit furcsán veszi ki magát a helyzet, de az se biztos, hogy jó, ha mindenkinek elkezdek jó napot kívánokkal köszönni, szerintem ez nagyon személytelen, ettől is kellemetlenül érezném magam. Olyan is van, hogy azt mondják, ne köszönjek csókolomot. Ilyenkor sose tudom, hogy azt várják, hogy letegezzem őket, vagy csak, hogy váltsak át a napszaknak megfelelő köszönésre. (Ami a szüleim barátai esetében számomra még furább érzés lenne) Segítsetek, elég elveszettnek érzem magam a témában, és sokszor kellemetlenül.
A házunkban az elmúlt évek során pár fiatal gyerekből felnőtté vált. Bizony, nekem is gondot okozott, miként köszönjek vissza a csókolomra. Én megoldottam, mert simán megkérdeztem, zavarja-e a "szervusz" , vagy elvárja a szokásos "jónapot"-ot" :)
2016. júl. 19. 13:19
2/8 anonim válasza:
Ha nem mondják, hogy tegezd őket, akkor nem illik.
Nekem pl. volt osztálytársaimnál, akikkel most is tartom a kapcsolatot, volt ilyen helyzet.
Van, akinek a szülei mondták, hogy tegezzem őket, van, akinek nem. Ott átváltottam a jó napotra.
Szüleim barátait szerencsére mind tegezem, de ez mondjuk kiskoromban is így volt már.
2016. júl. 19. 13:25
3/8 anonim válasza:
Csókolommal köszönni szerintem nagyon gyerekes dolog. Az én időmben már 12-13 éves korban ciki volt egymás előtt is, ha egy felnőttnek csókolommal köszöntünk volna, nem jónapottal. (49/F)
Férfiak a hölgyeknek köszönhetnek csókolommal, de azt sem szokás csak úgy automatikusan, hanem csak akivel olyan a nexus, mert könnyen félreérthető. Ha meg egy felnőtt nő köszön csókolommal egy másik felnőtt nőnek, az egyenesen sértés.
2016. júl. 19. 13:38
4/8 A kérdező kommentje:
Oké, oké értem, hogy gáz a csókolom. De az nem gáz, ha átváltok jó napot kívánokra, egy szüleimmel közeli kapcsolatban lévő, szüleimmel egykorú felnőtt esetében? Valamiért én ezt se szívesen tenném. Éveken keresztül köszöntem valahogy és akkor most hirtelen máshogy kéne? Nem éreznék az illetők emiatt furcsán magukat, vagy nem néznének engem annak? Ugyanez a helyzet az általános iskolás osztálytársaim szüleivel, de ott még inkább azt mondom, hogy rendben van ha átváltok.
2016. júl. 19. 14:11
5/8 A kérdező kommentje:
Rendben, kicsit tágítom a kört, hogy jobban értsétek. Nem csak barátokról, családtagokról van itt szó.
2016. júl. 19. 14:19
6/8 anonim válasza:
Sokkal inkább az a ciki, ha ennél a megszokásnál maradsz és soha sem váltasz. :)
Gondolj bele, most 21 vagy, de leszel 25, 28, 35, 45... Nem csókolomozhatsz az idősebbeknek az életed végéig, egyszer váltanod kell. És minél később váltasz, annál nehezebb lesz váltani, meglátod.
Vagy képzeld el, milyen ciki lesz akkor, ha esetleg szól majd valamelyikük, hogy köszönj már rendesen jónapottal, mert nagyon zavarja ez a csókolomozás.
2016. júl. 19. 14:58
7/8 A kérdező kommentje:
Akkor azt mondjátok, köszönjek jó napottal a családtagjaimnak? Valahol azt olvastam, hogy azt mondták ilyen esetben nem kell váltani. Nem tudom mi a szokás.
2016. júl. 19. 16:44
8/8 anonim válasza:
Nekem eleve fura, hogy valaki családtagot magáz.
Ehhez képest már tök mindegy, hogy csókolom vagy jó napot :)
Egyébként én úgy oldanám meg, hogy úgy köszönnék, ahogy a családban a többi hozzám hasonló korú.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!