Mit kell mondani a kalauznak vonaton, miután visszaadta a jegyünket?
- Jó napot kívánok, menetjegyeket kérem!
- Jó napot, tessék!
- Köszönöm! (Lekezeli a jegyet...) Tessék/Köszönöm! (Nyújtja vissza a jegyet)
- ???
Eddig általában csak bólintottam egyet. Működhet a
- köszönöm -> kérem formula is? (bár nem nagyon értettem soha, hiszen mit is kérünk olyankor?)
A lehetőségek tárháza végtelen:
-Köszönöm
-Viszlát
-További szép napot
-Eseménymenteset
-stb.
Alapvetően nem szoktak semmit...
Amúgy a "kérem" lenne leginkább helyénvaló, de a "köszönöm" is megfelel.
A "kérem" arra lenne válasz, hogy a kalauz megköszönte, hogy elővetted neki a jegyedet. A "köszönöm" meg arra lenne válasz, hogy lekezelte, és visszaadja neked. Általában mikor odanyújtanak valamit az embernek, arra automatikusan mond egy köszönömöt. Szóval mindkettő felfogásnak meg volna a logikája, csak az előbbi még az elvételre reagál, az utóbbi már a visszaadásra. Szerintem, ha 1 másodperc alatt ráírta a vonatszámot a jegyre, és még a füledben hangzik a "köszönöm" arra a "kérem" az ideálisabb válasz. Viszont ha közben elvonult 5 percre vonatot indítani, vagy pénzt váltani, stb, és úgy nyújtja vissza, akkor már a "köszönöm" a helyén valóbb.
Persze 20-30 év után - mikor a törzsutasnak már az összes jegyvizsgálóval közelebbi az ismerettsége - egy "szevasz" is megteszi...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!