Angliában, miért van a házak 80%-nak két ajtaja?
Az sufni és a házba nincs bejárata, tehát nem a ház bejárata. Egyébként tényleg két ajtaja van egy lakásnak Angliában, de nem közvetlen mellette általában. Van egy első és egy hátsó bejárat. Nincs külön be és kijárat, ekkora baromságot...
A lakás elülső bejárata az utcára néz legtöbb esetben, ide érkezik a posta és általában itt járkálnak be az emberek, de valaki a hátsó bejáratot használja. A hátsó bejárat általában egy hátsó utcára néz, aminek csak backstreet a neve. Nem mindenütt van hátsó utca. Általában kertes házaknál nincs hátsó utca, főleg a semi-detached házaknál nincs ilyen. Ezek ikerházak. A képen is egy ilyen látható, szinte biztos. Vagy egy olyan terrace house, ami csak 4 házból áll. Még ezeknél is, meg a hasonló kinézetű terrace house-oknál fordul elő főleg kert és azoknál sokszor nincs hátsó utca. Persze vannak kivételek. Én egy ikerházban lakom, nekünk nincs hátsó utcánk, de van hátsó kijáratunk. Én elől szoktam bemenni, a férjem hátul, de csak azért, mert ott áll meg az autó feljárón az autóval és a hátsó bejárat közelebb van. Egyébként általában az elülső bejárat a nappaliba torkollik a hátsó meg a konyhába. Elég ritka, ha fordítva van. Sokszor van ilyen sufni a bejárat mellett. Nekünk sajna nincs ilyenünk.
Utolsónak: Miért vettél két bérletet? A bérletek mind oda-vissza jegyek....pont az bennük a lényeg. Az oda-vissza jegyek-return-jegyek olcsóbbak, mintha megvennéd oda, aztán meg vissza....Én 8 éve élek itt, de ekkora hüjeséget még nem hallottam, hogy valaki 2 bérletet vesz, mert oda is meg vissza is. Ha meg csak egyszer utazhattál a jeggyel, az nem bérlet, hanem egyszerűen csak egy oda jegy.
Pesten is minden lakásnak két ajtaja van egymás mellett. (Illetve volt, mert már mindenhol ablakot csináltak belőle ezek az erőszakos műanyagablaktokos észlények.) Az egyik ajtón a nagyságos asszony és úri vendégei mehettek be, a cseléd és pereputtya csak a másikat használhatta. Aztán ez szépen tovább élt a szocializmusban is, csak akkor főbérlőnek és albérlőnek hívták őket. (Igaz, a nagysasszony már 40 éve halott, mi megszokásból még mindig a cselédajtón járunk.)
De ha ott a képen az egy szerszámoskamrát nyit, akkor nem tudom, amúgy meg erre tippeltem volna, mivel nem csak Magyarországon működött így a világ két generációval ezelőtt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!