Mostanaban nem szokas bemutatkozni, ha vezetekes telefonon hivast fogadunk?
Köszönni kell és megmondani, hogy kit keresel, ha hangról nem ismered fel.
Én sem szoktam megmondani ki vagyok.
Minek tudja meg bárki?
Nem ertek egyet. Szerintem eleg ciki rendszeresen elsutni egy ilyen beszelgetest, ha mondjuk a legjobb baratnomet hivom:
-Hallo!
-Jonapot kivanok, a Kovacs Judit vagyok es a Dorit keresem!
-Az en vagyok?
Vagy eppen forditva:
-Hallo!
-Szia Dori, Judit vagyok...
-En meg az anyukaja, mindjart hivom!
Vagy mondjuk hazatelefonalok:
-Hallo!
-Szia Zsofi, Judit vagyok...
-En nem Zsofi vagyok, hanem Anna!
Miert nem lehet ezt megsporolni egy bemutatkozassal? Annyit mond, hogy "Hallo, Kovacs Anna vagyok" Es maris nincs felreertes.
Ragugliztam a telefonalas etikettjere, ezt talaltam:
"Az udvariasság (és a félreértések elkerülésének) minimális követelménye az, hogy aki a kagylót felveszi, azonosítja magát. (Ez az alapszabály még az otthon bonyolított beszélgetésekre is érvényes - hacsak nem titkos valakinek a telefonja. Az udvarias telefonálás megkezdéséhez a Halló! indulatszó kimondása nem elég.)"
>> aki a kagylót felveszi, azonosítja magát...
Félreértetted a dolgot, ez az intézményekre vonatkozik. Ott követelmény, hogy azonnal tudd, a mentőkhöz csengettél vagy az adóhivatalhoz ? De egy családhoz tartozó vonalas házitelefonba miért mondjam be minden alkalommal, minden telefonálónak (telefonos eladónak, téves tárcsázónak, lakást kifigyelő rablónak), hogy itt a Lovász lakás ? Esetleg csúfolkodjon, hogy itt pedig a Tehenész lakás ? - mert ilyen is van...
Ha egy normális illemtankönyvet elolvasol (én többet is olvastam, de a diplomáciában tanítják is), a szabály ez: aki hív (csenget), az a Halló-ra megmondja a saját nevét és azt, hogy kit keres.
Én pl. ha valaki azzal kezdi, hogy "ki beszél ott ?" - annak azonnak lecsapom a kagylót. Aki bunkó, az ne telefonáljon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!