Hogyan illik megszólítanom a barátnőm szüleit?
Szervusz!
17 éves vagyok, fiú és lassan gondolkodni kezdtem, hogy a barátnőm szüleit hogyan is szólíthatnám, főleg az édesapját (mivel vele még nem találkoztam), aki 45 év körül jár. Na most, mindenképpen míg megnem kér rá, a magázó viszony megmarad, de ilyen esetekben, hogy felteszem "Te mit eszel" , vagy "Miért érdeklősz?" mondatokban a "Te" névmás helyére "Ön"-t, vagy "Maga"-t illedelmesebb, helyesebb mondani. A másik mondtatnál pedig a "Miért tetszett érdeklődni?", vagy a "Miért érdeklődik" formát jó használni szerintetek? Vagy esetleg szólíthatom a keresztnevén?
Ne tegezd őket, ne is szólítsd a keresztnevükön, amíg kimondottan engedélyt nem kapsz rá. A "maga" helyett sokkal elegánsabb az "ön".
Egy kis ügyeskedéssel könnyen el lehet kerülni az ilyern helyzeteket. Pl. a "maga mit eszik" és "ön mit eszik" helyett lehet ezt mondani: "mit eszik" "ízlik-e az a burgonya", "megkóstolhatom magam is". Tehát kell egy kis találékonyság.
Probalkozz a keresztnev + bacsi/neni megszolitassal.
Pista bacsi mit eszik? Peldaul.
Mondjuk előbb kérdezd meg a barátnődet a szülei szokásairól, és elvárásairól. Akkor már némi tapasztalatod lesz.
Normális emberek nem várják el a "tetszik" formulát, egyszerűen használd az "ön" (ahol jobban illik, a "maga") névmást a "te" helyett, a megfelelő harmadik személyű ragozással. A társalgás színvonala mindig találékonyság, olvasottság, ismeret függvénye, hiszen amit "választékosságnak" nevezünk, innen származik. Ez a barátnőd, barátaid, iskolatársaid, bárki esetén így van. A különbség a bizalmasságban van. Eleinte légy tartózkodóbb, ha figyelsz, érzékelni fogod az ott szokásos szóhasználatot és stílust.
Szerintem is az a legjobb, ha először a barátnődnél tájékozódsz. Ő ismeri a szüleit, tudja, hogy régimódiak, esetleg lazábbak (ez utóbbi esetben se tegezd le őket, meg ne szólítsd őket a keresztnevükön).
Ilyenkor mindig eszembe jut, mennyivel egyszerűbb a helyzet más nyelvben, akár az angolban, ott a Mr./Mrs. X. tök udvarias megszólításnak számít, nálunk az X. úr (ez még elmegy mondjuk) és az X.-né (na, ez megszólításként nagyon gáz már)...
Remélhetőleg a barátnőd tud majd használati utasítást adni a szüleihez.
Amúgy emlékszem, egyszer én is találkoztam egy exem anyjával (akkor még nem ex volt, persze), és úgy mutatkozott be, hogy Kovács Jánosné (nem így hívják, csak példaként írom). Gáz volt, mert ezzel nem segített ki, hogyan szólíthatom.
Úgyhogy megfogadtam, hogy ha valaha lesz gyerekem, és abban a korban lesz, hogy lesz párja, mindenképpen mondani fogom a párjának bemutatkozáskor, hogy hogyan szólítson.
30/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!