Mi a különbség a szarkazmus és az irónia között?
Tudom, érzem, de elmagyarázni nem tudom... Jó lenne, ha mondanátok példákat is.
(Tudom, hogy volt már a kérdés, de egyértelmű válasz nem érkezett.)
irónikus: pl ha vki a saját maga tervezte autóban hal meg
szarkazmus: Dr. House stílusa szarkasztikus
irónikus egy picit vicces is lehet, pl valaki poénosan fogja fel a hibáit, vagy rávilágít más hibáira, de iróniával álcázza
a szarkasztikus ember meg inkább rosszindulatúan beszél, nem poénosra veszi a figurát, hanem kicsit száraz és keserű a hangzása
-Az irónia alkalmazásakor a beszélő nem azt mondja, amire valójában gondol, a hallgató pedig megpróbálja megérteni, hogy pontosan mit is ért a beszélő a mondottak alapján, és ez bizony egy kis kognitív és lingvisztikai pluszmunkát igényel.
-A szarkazmus esetében viszont egy fajta összeférhetetlenség húzódik a beszélő által használt szavak és a valós, mögöttes értelem között.
Pl. mikor az kisgyerekkel vásárol:
- Megvehetem ezt a csokit?
- Persze, vegyél minden fajtából kettőt, azután elmegyünk fagyizni. (Valamit mondasz, de az ilyen formában nem igaz) Ez pl. szarkazmus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!