Aki nem adja át a helyét villamoson az idősebbnek, az automatikusan illetlen?
Ha pl láttok egy huszonéves srácot ülni úgy, hogy mellette ácsorog egy idős néni, automatikusan elkönyvelitek, hogy paraszt a gyerek?
Onnan jutott eszembe, hogy barátomnak (20) van egészségügyi problémája, és komoly fájdalmai vannak néha, és nem bír egyszerűen ácsorogni, ilyenkor nyilván amint tud leül, de hát kívülről nem látszik rajta semmi. Én meg nagyon ritkán ugyan, de előfordul hogy fulladok, nem kapok levegőt és az ájulás szélén vagyok, és elgondolkoztatott a dolog, sok helyen hallom/látom hogy emberek panaszkodnak hogy mennyire tiszteletlen volt valaki, nem adta át a helyét, miközben nem is tudják, lehet az illetőnek jó oka van rá.
Ti elítélitek ha ilyet láttok?
Nem, nem az.
Egyrészt azért, amit te is írsz, nem tudhatod, hogy miért ül a fiatal, előfordulhat, hogy jó oka van rá.
Másrészt semmilyen automatikusságra nincs szükség.Mégis melyik fiatal fogja nézni a többi utast, hogy hátha akad egy idős valaki, akinek átadhatja a helyét?A megoldás a kommunikáció.Ha az idős le szeretne ülni valaki helyére, akkor annyi a dolga, hogy megkéri az illetőt, hogy adja át a helyét.Innen máris kiderülne, hogyha valaki a rossz egészségügyi állapota miatt nem tud állni a buszon.
eltojom = letojom
Akkora marhaságot kérdeztél, hogy el is írtam a választ... (3-as voltam)
Miért adnád át, vagy akár egy nőnek, pici gyereknek?
Ha átadod, akkor azért lehet hálálkodni. De nem jár.
Igen, ez lenne az első gondolat, pláne hogy a buszokon, villamosokon a fiatalok szoktak ülni, az idősek, gyerekesek, terhesek pedig állni.
Ugyanakkor ültem már én is a buszon fiatalon azért, mert valóságos, szemmel látható problémám volt, mégis felállítottak. Mivel fiatal voltam ezért nem mertem szólni, de éreztem az igazságtalanság fájdalmát.
Viszont mivel az illem úgy kívánja, hogy ne az szóljon, hogy le akar ülni, akinek át kéne adni a helyed, hanem te fordulj oda és szólj, hogy azért nem adod át, mert rosszul vagy. De a helyek kilencven százalékát ultra fáradt fiatalok foglalják el, akik belerokkantak az egész napi ülésben, így nem lesz nehéz más helyet keríteni egy idősnek vagy terhesnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!