Mi a különbség a nagy ego és a túlzottan nagy önbizalom között?
Az én véleményem szerint nem sok mivel akinek túl sok és nagy az önbizalma az valamilyen szinten egoista is.
Szerintetek?
Az önbizalom pszichológiai fogalom.
A "nagy az egója" egy szleng kifejezés.
Az "ego" is egy pszichológiai fogalom, de nem egoizmust jelent, és a "nagy az egoja" kifejezésben nem a pszichológiai értelmében szerepel.
Így a kérdésre nem tudok válaszolni, valószínűleg ugyanazt értik alatta, de a "túlzott önbizalom" a pontos kifejezés pszichológiailag.
Tényleg hasonló a kettő.
A különbség a következő:
Az "önbizalom" ugyebár az, hogy valaki mennyire bízik meg a saját tudásában, képességeiben. Ha valakinek túl nagy az önbizalma, az azt jelenti, hogy téves elképzelései vannak a saját képességeivel, erejével, tudásszintjével kapcsolatban. Pl. énekes őstehetségnek tartja magát, holott egy skálát is csak hellyel-közzel tud kiénekelni.
A nagy ego kicsit más, az inkább az önzőségre, a túlzásba vitt önimádatra értendő. Eleszem a csokit a gyerekek elől, mert jobb vagyok náluk, pl. Ez a hozzáállás az egoizmus. A egoista ember nem tételez fel magáról szükségszerűen többet a valósnál, pusztán jobban szereti magát.
A kettő tehát igen közel áll egymáshoz, de a nagy ego inkább az önzéssel rokonítható, míg a túl nagy önbizalom egyfajta önértékelési zavar.
Az önbizalom a saját magunkba vetet hit.
Hogy képes vagyok erre arra ...
Az Ego a magunk kreálta ideál hogy ilyenek v olyannak gondoljuk magunkat. Pl szép, okos, erős... Lényegébe ezek az ilyen túlzottan pozitív irreális ideák amiket magunkra aggatunk. Majd pedig azok válnak az én általam el képzelt én ideál (ideális én ,én kép) részévé.
Remélem érted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!