Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Születésnapi ebédnél ki állja...

Születésnapi ebédnél ki állja az ételt?

Figyelt kérdés

A barátnőm elhívott egy kisebb társaságot szülinapozni egy étterembe.Régebben pont azt beszéltük hogy olyan rossz mikor meghívnak bennünket szülinapra és ajándékot,ételt,italt,útiköltséget a saját pénzünkből kell kifizetni.

A legjobb barátnőmről van szó szóval nyilván hogy szeretnék menni,de ez most minimum egy 5 ezer forint lesz.

Jól gondolom hogy ha valakit meghívnak egy ünnepi ebédre vagy egy zárt körű kis ünneplésre akkor az ünnepelt kéne hogy állja?Persze nem állítok be soha sehova üres kézzel de azért ez most főleg tőle meglepett.Már azért is mert úgy hívott meg hogy vigyünk pénzt az ételre.Nyilván amúgy is viszek magammal pénzt de ez most így egy hirtelen kiadás.

16 évesek vagyunk,én kevés pénzt kapok a szüleimtől minden filléremet gondosan elteszek,néha dolgozok is ezt azt.

(most így belegondolva nekik se lenne kevés pénz kifizetni a társaság fogyasztását)

Egyébként nem fogok neki semmit mondani,semmi nem lesz,elmegyek szépen és viszek pénzt,ajándékot.Csak kíváncsi vagyok mások hogy látják.

Mi a szokás,ti hogyan látjátok helyesnek?

2012. aug. 2. 03:51
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha meghívnak, az azt jelenti számomra, hogy nem én fizetek.

Más az, ha megbeszéljük együtt, hogy elmegyünk egy étterembe ünnepelni.Nem lehet úgy szervezni egy ünneplést, hogy valaki megmondja hol,mikor, mit és én fizetek.

2012. aug. 2. 06:16
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Aki meghív,az fizeti az ételt-italt! Soha nem az,akit meghívnak! Ha nincs erre pénze,akkor ne rendezzen bulit!
2012. aug. 2. 06:34
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Mi egy baráti társasággal azt csináltuk, hogy a szülinapost mindig meghívtuk étterembe. Ilyenkor fizettük a saját fogyasztásunkat, meg az övét leosztva. Ennek az volt a lényege, hogy ne értelmetlen ajándékokkal halmozzuk el egymást, inkább töltsünk együtt egy délutánt, beszélgessünk. Ezt olyan 15-19 éves korunkban csináltuk kb., azóta már erre sajnos nincs időnk. De szép emlékek ezek. :)

Viszont, amikor a szülinapos HÍV MEG embereket, akkor viszont a szokás szerint neki illene fizetni. Persze itt is meg lehet állapodni máshogy - miért ne lehetne -, de ez az alap.

Viszont neked előre megmondta, hogy vigyél pénzt, ergo egyértelművé tette, hogy nem fog meghívni. Nincs ezzel olyan szempontból baj, hogy legalább szólt, így dönthetsz, hogy tudsz-e menni, vagy nem. Rosszabb lenne, ha ott derült volna ki.

2012. aug. 2. 07:06
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem is neki illene meghívnia. Ha nincs pénzed akkor mond meg neki, hogy nincs.
2012. aug. 2. 08:11
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Ez egy új, amerikai szokás, amit a multicégeknél vettek fel az emberek. Meghívod a többieket, de ők fizetnek, mert amúgy túl sokan lennének a te pénztárcádhoz. Nagyon illetlennek találom, és nem mennék el ilyen eseményre soha.
2012. aug. 2. 09:45
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
ez úgy szokás, hogy vagy ajándékot viszel, és akkor a kaját nem neked kell állnod, vagy fizeti mindenki a saját fogyasztását, de akkor max. közös ajándék van. Szerintem. De ajándék+kajaköltség azért az kissé sok. Másnak nem?
2012. aug. 2. 11:52
 7/8 anonim ***** válasza:
68%

Miért nem lehet egyszerűen visszakérdezni, ha ez számodra fontos? Ide írod a kérdésed mikor egyetlen válaszoló sem ismeri a hátteret? Képzeld ahány ház annyi szokás, de ha nem vagy tisztában az aktuális szokással, akkor KÉRDEZD MEG!

Ennyi.

2012. aug. 2. 12:17
 8/8 A kérdező kommentje:

Tehát a többség szerint az ünnepelt aki meghívja a vendégeket kellene hogy fizessen.

3mas válaszoló,nagyon tetszik ez az ötlet,hogy beültök valahova és meghívjátok az ünnepeltet,ez így nagyon aranyos :).

Utolsó válaszoló,nem arról van szó hogy elvárom hogy az unnepelt fizessen,de meglepett hogy pont a barátnom szervezte így az ebédet,holott régebben pont o mondta hogy nem szereti amikor valaki így szulinapozik.

Egyébként elég jó anyagi helyzetben vannak a szulei,megengedhetnék maguknak ezt az egészet.

Na mindegy,nem számít,a legjobb barátnom szóval így is úgy is megyek,

csak tényleg kíváncsi vagyok hogy mit gondolnak az emberek,hogy szokás az ilyesmi.

Köszönöm a válaszokat :)

2012. aug. 2. 17:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!