Ha először megyek egy orvoshoz, illik neki bemutatkozni, kezet nyújtani? Vagy neki kell bemutatkoznia?
SZTK-ban ez egyáltalán nem szokás, nincs ott idő udvariaskodni. Bemégy, köszönsz, mondják, hova ülj, és kérdezik egyből, hogy mi a problémád.
Kéznyújtást Te nem kezdeményezheted, ha az orvos udvarias, akkor esetleg ő mutatkozik be Neked, és ha esetleg kezet nyújt, természetesen el kell fogadni. De SZTK-ban, rendelőintézetben ez egyáltalán nem jellemző.
Kórházban talán többször fordul elő, hogy bemutatkozik az orvos, - bár itt sem túl gyakran. :S Jól esik a betegnek, a gesztus jelzi, hogy az orvosnak fontos, hogy a beteg (akit embernek tekint és nem munkadarabnak...) a bizalmába fogadja - de nem jellemző. A Te nevedet már általában tudja. Kezet nyújtani nem szokott, Neked sem kell.
Magánrendelőben más, ott valószínűleg az orvos be fog mutatkozni és kezet nyújt.
Elöttem szólóval csak 100%-ig egyet tudok érteni.
Most voltam pont egy hete alig egy sztk háziorvosnál és semmi cécó, mi a baj, aha tényleg torokgyuszi, akkor itt a recept, szedje naponta kétszer, viszlát.
Valóban a másodiknak igaza van... bár sztk-ban nekem már nyújtott kezet orvos (nőgyógyász)...
(Igazán "megnyugtató" volt, akkora hatalmas virsli újjai voltak, hogy majdnem elájultam :D:D:D)
De ha be akar mutatkozni, ő nyújtja a kezét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!