Illik beleadnom a párom barátjának esküvői ajándékába?
Fél éve járunk a barátommal és hivatalosak vagyunk az egyik barátja esküvőjére. Ezzel a barátjával és a menyasszonyával mindössze egyszer találkoztam akkor se beszéltünk 2 szónál többet. Olyan fura, hogy z esküvőjükön meg zabáljam meg igyam tele magam.
Nem tudom, hogy valami tárgyat vesz e nekik, de pénzt mindenképp ad. Most ebbe mennyit illene beleadnom? Egyébként anyagilag nem állunk valami jól és emiatt se tudom, hogy legyen. De ha gazdagok is lennénk nem tudom mennyit kéne beleadnom, felét, negyedét? Mi a szokás? Voltatok már hasonló helyzetben?
L/19
volt már hasonló kérdés
ott a fiú gazdag volt, és az ifjú pár is.
ott azt mondták, ne bohóckodjon a barátnő az egyéni pénzével/ajándékával, adjon EGYÜTT A fiújával.
ne tudod a barátoddal megbeszélni, hogy mennyit ajál / mennyit tudsz adni?
Nagyjából 10.000 Foritn egy fő részére a vacsora itallal együtt. Ha elmész, legalább ezt az összeget illik odaadnod. Nálunk faluhelyen van menyasszonytánc, akkor szokták odaadni a borítékot, abban az az összeg van, amit a vendég jónak lát (leginkább vacsora ára szorozva a családtagok számával, 4 fő fölött osztva legalább kettővel :D - ez sajnos komoly, nem fog a szomszéd 4 fős család 2 plusz fővel (gyerek barátja, barátnője) 60ezret beletenni a borítékba, örüljön az ifjú pár 20ezernek is... :/ ugyanez igaz a sokadik unokatestvérre, akik nem is ismerik már egymást, de meg vannak hívva... hallottam már üres borítékról is, nem minden örömanya nyitja fel a borítékot... sajnos pénztelen világot élünk, pénz reménye miatt nem érdemes lagzit csinálni, mind1)
Szóval nem kell a vacsorát külön és a táncot is külön fizetni amúgy táncolni sem kötelező.. és nem kell ajándéktárgyat és pénzt is adni együtt, elég az egyiket, inkább pénzt, azon azt vesznek, amit akarnak.
Szerintem a barátod se várja el, hogy fél év után nagy összeggel szállj be egy barátja esküvőjébe, akiket nem ismersz még nagyon. Ha közös barátok lennének, az más lenne, ott már lehetne beszélni a felezésen, de én még akkor se állnám a felét, ha évek óta együtt járnék a párommal és az ő haverja/barátja nősülne, akivel ő eljár sörözni, de én nem sokat beszélek. Nekem is vannak barátnőim, akiknek az esküvőjére adnék pénzt és nem várnám el a pasimtól, hogy fizesse a felét. Ha akarna beszállhatna a vacsora díjával, de többet nem kérnék tőle.
A te esetedben az is játszik, hogy fiatal vagy, nyilván tanulsz még, nincs saját jövedelmed, a szüleidnek pedig végképp mi közük a házasulókhoz hogy tőlük kérj pénzt? :D Ha jól állnál anyagilag nyilván nem bántana a dolog, kifizetnéd a felét, de így persze más a helyzet.
Beszéld meg a pároddal nyugodtan, hogy max 10-15ezret tudsz beleadni, mert ennyi van és nem is érzed úgy, hogy jelen pillanatban többet kéne adnon. Ha majd gyerekük is lesz, azt is lehet majd támogatni, addig majd összebarátkoztok..
..de gondolj bele, fizetsz egy csomó pénzt, a te baráti körödben nem lesz lagzi, hogy 'visszaadja' a párod is a lagziba beadott összeget, és mondjuk szakítotok majd. A most házasulók visszaadják majd a lagzira kapott összeget a párod lagzijára, ami lehet nem is veled lesz, de amit te beleadtál, akkor azt senki nem adja meg neked...
Na ezen így nem kell kattogni, csak ezt is tedd bele a képzeletbeli mérleg serpenyőjébe, mert ez is benne van a pakliban. Nem vagytok olyan rég együtt, hogy tuti összeházasodjatok, ezt a párod és a barátai is tudják, tehát tőled nem várnak nagy pénzt.
És, ha a barátod találja ki mit akar adni, nem együtt, akkor főleg érje be annyi pénzzel :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!