Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Cáfolná, vagy megerősítené...

Cáfolná, vagy megerősítené valaki az "ööö" jelenséget?

Figyelt kérdés
Sok ismerősöm főiskolát végzett, ezen emberek kb 95%-a gyakran használja beszélgetések során az "ööö" kifejezés. Állításuk szerint nem tudatosan. Már ki van hegyezve erre a szösszenetre a fülem, bántja is, ha teszem azt tévében egy szóvivő bántóan ő-zik. Érdekes mód alacsonyabb végzettségűeknél ez nem előforduló jelenség (én is közéjük tartozom). Néha arra gondolok, hogy ez a pór néphez lealacsonyodás tartozéka felső körökben :)Érdekelne a véleményetek. Van másnak is hasonló tapasztalata?

2012. máj. 4. 15:22
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a gondolkodással eltöltött idő érzetét szándékoznak vele csökkenteni, ezzel a folyékony beszéd hatását keltve.
2012. máj. 4. 15:31
 2/10 anonim ***** válasza:
77%
Az elsővel teljesen egyetértek. Én néha-néha felelés közben őőőőzök, teljesen véletlenül. Szerintem a Te állításod nem helyén való.
2012. máj. 4. 15:36
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

A szóvivők azért is használják ilyen gyakran az "ő"-t, mert így nem vágnak közbe mindenféle kérdésekkel (vagy legalábbis kevesebb rá az esély), és végig tudja mondani, amit akart. Meg aztán, ha folyamatosan hangot ad ki, akkor nehezebben keverik le a beszédét. Bár azért néha gonosz módon félbevágják így is az ember beszédét.

Egyébként, valóban a gondolkozással töltött időt hivatott kiváltani ez a "jelenség", és aki főiskolát vagy egyetemet végzett, az általában szeret választékosan fogalmazni. Csak ha nem megy természetes módon a választékos beszéd, akkor sokat kell gondolkozni. :P

2012. máj. 4. 15:57
 4/10 anonim ***** válasza:
:D Én most gondolkoztam el, hogy nem is szoktam "őőő"-zni. Még feleléskor sem (igaz arra nagyon rég volt példa), pedig a te általad "pór népnek" titulált emberek közé tartozom.
2012. máj. 4. 16:08
 5/10 anonim ***** válasza:

Én gyerekkoromban (olyan 10-12 évesen) ő-ztem sokat, amikor azért még nem lehetett azt mondani, hogy agyoniskolázott lettem volna :) De le is lehet róla szokni. Engem pl. a nagymamám szoktatott le róla, mert nagyon idegesítette. Ahányszor azt mondtam, hogy ööö, mindig elkezdett olyan szavakat mondogatni, amiket utáltam :D

Most már legfeljebb csak szóbeli vizsgákon fordul elő nálam, amikor keresem a megfelelő szavakat.

2012. máj. 4. 19:52
 6/10 anonim ***** válasza:
29%
csak nagyon értelmesen akarnak fogalmazni, hogy igazi nagyokosoknak látszódjanak és keresik a szavakat... ciki, hogy épp az ellenkezőjét érik el. engem is szörnyen idegesítenek az őőő-zések. órán nem is tudtam az olyan előadókra figyelni, mert tiszta ideg voltam tőle, alig vártam, h abba hagyja végre a mondókáját. ilyenkor vicces számolgatni, hogy x időn belül mennyit ő-zik, nehéz akkor a röhögést visszafolytani :D
2012. máj. 5. 12:44
 7/10 anonim ***** válasza:
46%

Utolsó:

Az aztán jobb, hogy te meg nem a mondanivalója lényegi részére figyelsz, hanem inkább számolod az "ööö"-zéseket.

Büszke lehetsz magadra...

2012. máj. 5. 14:46
 8/10 anonim ***** válasza:
7-es: válaszoltam, plusz egy komment. bajod? büszke lehetsz magadra, hogy így be tudsz szólni egy szimpla válaszért. gratulálok!
2012. máj. 6. 13:57
 9/10 anonim ***** válasza:

Öööö... :D

Szóval szerintem ez azért van, mert a magasabb végzettséggel nem jár magasabb intelligencia (csak minimálisan, mert nyilván jobban tornáztatta az agyát, mint az alacsonyabb végzettségű), ergo nem tud olyan gyorsan és értelmesen reagálni vagy önállóan beszélni, amennyire kellene az adott szituációban.

Kézenfekvő reakció a szünetkitöltő/időnyerű ööö-zés.

(Én nem őzök. Max. 1-2 másodpercet gondolkodom, aztán kerek mondatokban reagálok.)

2012. máj. 12. 03:07
 10/10 anonim ***** válasza:
Én attól vagyok rosszul,hogy mindenki,kivétel nélkül,aki nyilatkozik a tévében,ki nem hagyná ezt a szófordulatot: "Én azt gondolom,hogy" ettől feláll a szőr a hátamon! Miért beszélnek az emberek így? Mért nem mondja azt, hogy "Szerintem,vagy véleményem szerint" ? Nem sokkal szebb ez?
2012. máj. 16. 14:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!