Szerintetek mi az oka annak, hogy a tegeződés egyre inkább teret nyer a magázódással szemben?
Ennyire változik a magyar társadalom, vagy mi ennek az oka?
23 éves vagyok (bár kb. 18-nak, ha kinézed), de zavar, ha a bankban letegeznek, vagy a buszsofőr a jó napot kívánok köszönésemre sziával válaszol.
Vagy ez a probléma csak nálam áll fent?
Úgy értem.., nem tudom, hogy csak a fiatal korom miatt tegeznek le, vagy azért, mert az udvarias vagy tiszteleti beszéd/nyelvi formák kezd/enek egyre inkább kikopni a társadalomból/a nyelvből.
Manapság ez a divat. Lazulnak a szabályok és ez sokaknak tetszik, így lazítják őket tovább. A tegeződés közvetlenebb, barátibb, egyszerűbb, rövidebb. Tegeződve is lehet az ember udvarias (meg magázódva is bunkó).
Engem is lazán letegeznek csomó helyen. Gondolom, mert húszas éveim elején járónak néznek, pedig már a végén járok. :) És én mondjuk kényelmesebben is érzem magam, ha tegeznek.
a nyugat majmolása az lenne, ha mindenki magázna mindenkit: az angolban igazából nincs is tegező igeragozás, ahogy a magyarban nincs magázó ragozás, ezért a legegyszerűbb fordítást választották: ami az egyikben E/2 az legyen a másikban is E/2
ez nagyon szitu függő, amúgy meg a szép reggelt!, szép napot! köszönés az univerzális köszönési forma, ha nem tudom hogy pontosan hogy is illene köszönni, vagy ha nem tudom hogy tegeződök-e az illetővel akkor használom ezt, egyrészt ezen senki nem szokott megsértődni, másrészt erre mindenki felfigyel
amúgy a boltban engem általában magázni szoktak(pedig csak 23 vagyok), de az informatikai boltokban szokás a tegeződés, még a 60 éves apámat is simán letegezi a velem egy idős srác
Nagy szerepe van ebben a marketingnek és a médiának. A managerek szerint jobban eladható akármi, ha közvetlen, barátságosnak vélt hangnemen reklámozzák a termékeiket.
Én sosem tudnék letegezni idegen, pláne tőlem idősebb embert (főleg szüleim korúaakat). Valahogy nem esik a számra a "te";inkább az "ön", ami kapásból jön.
21/L
oké, de a tanársegéd is magázott téged
de ha már ő tegez, akkor neked is tegezned kell, vagy legalább is engedélyt ad(a tanár, vagy a tanársegéd), vagy megkérdezi, hogy nem baj-e hogy tegeződtök
engem az szokott zavarni, ha egy nálam 4-5 évvel idősebb ember tegez engem, és nekem nem engedi meg, hanem magáznom kell, lehet hogy meglepő, de előfordult velem
Velem ilyen még nem nagyon fordult elő, csak idegen, egyszer látott emberekkel (pl. ügyintéző).
Inkább az a jellemző, hogy engem a felnőttebbek tegeznek, és egyesek megengedik, hogy ezt viszonozzam.
Viszont voltak olyanok, akik már 16-17 éves koromban is kizárólag magáztak. Na, attól kirázott a hideg :)
Itt volt erről szó:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__szokasok-..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!