Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért alakult úgy a legtöbb...

Miért alakult úgy a legtöbb emberi kultúrában, hogy minden nap eszünk főtt, meleg ételt? Hogy terjedt el?

Figyelt kérdés
2012. márc. 8. 14:34
 1/6 anonim ***** válasza:
Sajnos nem tudok erre igazán válaszolni, de például a honfoglaló magyarok nem ettek kenyeret és tésztákat, mivel akkoriban még nem ismertek ilyen ételeket. Húst ettek, és hajdinát, vagy kölest (az utóbbi kettőt általában kásaként). Ezeket pedig nyersen nem lehet megenni, és eltenni sem lehet sokáig. Talán a kenyérfélék megjelenése után is szokás maradt a meleg étel. Vagyis, megszokás. Többet sajnos nem tudok. =P
2012. márc. 8. 14:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 tetris ***** válasza:
Az őskorban nappal a férfiak vadásztak, halásztak, a nők gyűjtögettek. Estefelé, mikor hazaértek, az asszonyok nekikezdtek megfőzni a zsákmányt. Ezért van az esti meleg vacsi.
2012. márc. 8. 18:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

A főtt vagy sült hús sokkal könnyebben rágható és hatékonyabban emészthető, mint a nyers. Kisebb a fertőzésveszély is.

Tehát azon a populáció tagjai, amelyikben főtt vagy sült ételeket fogyasztottak, nagyobb eséllyel maradtak életben.

A többi, a fűszerezés meg a zöldségek már jöttek maguktól.

2012. márc. 14. 18:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

Az első válasz több ponton hibás.


"Sajnos nem tudok erre igazán válaszolni, de például a honfoglaló magyarok nem ettek kenyeret és tésztákat, mivel akkoriban még nem ismertek ilyen ételeket."


Azért ezt így kategorikusan kijelenteni nem kissé erős. A pusztai népek (mint például a magyar, a hun, az avar, a köktürk, a kazár, stb...) ismerték a kenyeret és a tésztákat. Erre bizonyíték a főleg női sírokban mellékletként talált sarlók, a gabonaszemeket tartalmazó agyagedények, a kenyerek és kalácsok (tarim-medencei hun kurgánokban például találtak kenyereket, ott a sivatagos körülmények miatt maradtak meg). Sőt, a száraztésztát is ismerték és alkalmazták.


" Húst ettek, és hajdinát, vagy kölest (az utóbbi kettőt általában kásaként). Ezeket pedig nyersen nem lehet megenni, és eltenni sem lehet sokáig. Talán a kenyérfélék megjelenése


(???)


után is szokás maradt a meleg étel. Vagyis, megszokás. Többet sajnos nem tudok. =P"

2012. márc. 14. 18:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
Csak annyit tudok hozzátenni, hogy láttam egy dokumentumfilmet, amiben az ősemberről mondták, hogy lyukat ásott a földbe, állatbőrt tett bele, abba forró követ, beleszórta a nyers húst/zöldséget, rátett vizet,s így megfőtt. Állítólag ekkor ugrásszerűen megnőtt az ember agytérfogata, s intellektusa sosem látott fejlődésnek indult... Avval indokolták, hogy a nyers étel emésztése több energiát igényel az embertől, a főtt étel ehhez képest pedig többeletenergiához jutattja...
2012. márc. 15. 16:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Érdekesek, köszi.
2012. márc. 16. 21:06

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!