Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » A Szalagavató voltaképpen...

A Szalagavató voltaképpen inkább a szülők részére van, ugye?

Figyelt kérdés
Mert hát ők mennek ki csodálni "olyan gyorsan felnövő kisgyermekük", megnyugodnak hogy képesek ilyen bonyolult, érett feladatra, büszkék gyönyörű lányukra vagy magabiztos, férfias fiúkra és a többi... Nektek mi a véleményetek?
2011. nov. 24. 11:20
 1/6 bánomisén ***** válasza:
Szerintem a Szalagavató nemcsak a szülők részére van, a diákoknak és tanároknak ugyanúgy szól. Hát nem jó érzés, amikor egy bállal lehet megünnepelni, hogy végetért a suli? :-)
2011. nov. 24. 11:26
 2/6 anonim ***** válasza:
Voltam már a nézőtéren ülő ifjabb diák, aztán persze végzős bálozó, később tanár és számtalanszor családtag is szalagavatón, és azt hiszem, ez a végzős diákoknak a legnagyobb élmény. A családtagok persze csodálják szépséges gyermeküket/unokájukat/testvérüket, a tanárok meghatódnak, hogy jaj, hát ez az osztály is már érettségire készül, szalad az idő, a fiatalabb diákok irigylik a végzősöket és elképzelik, milyen lesz majd ugyanígy a középpontban lenni. De a szalagavató a legnagyobb örömöt szerintem egyértelműen a bálozósoknak jelenti. A szép ruhák, a rájuk irányuló tekintetek, az, hogy őket ünneplik, az ő táncukat tapsolják meg. Bennük dolgozik az adrenalin, ők élik meg intenzíven, hogy ez az egész a felnőtté válásuk (egyik) ünnepe. Én azt hiszem, ha azon múlna, hogy mennyire igénylik ezt a szülők, akkor rég elhalt volna ez a szokás. A diákok igénylik igazán, és nem is sajnálom tőlük, tudom, hogy a legtöbbjüknek szép élmény, és jó látni az örömüket.
2011. nov. 24. 13:39
 3/6 A kérdező kommentje:

1 valaszoló

Az én iskolamban kizarólag az elsösök részére van évnyitó és évzaró, minden mas osztalynal ez el van feledve, de ennek a diakok igen erös túlnyomó része csak örül, ha úgy vesszük az évzaró is igen fontos (elméletileg) mert ugye hivatalosan is lerartnak tekinthetjük azt az évet onnantól, ennek ellenére mindenki boldog hogy azonnal el lehet hagyni a sulit a szünet

2 valaszoló

Elhiszem és tiszteletben tartom hogy sok diaknak fontos dolog ez, gondolom "jó emlék, kihívas, adrenalin, mindenki minket néz vaaaóóó ez nagyon jó, szép ruhak, de jó hogy tancolhatok stb" Ez így is van rendjén, pozitív dolognak tartom ezen felfogast! Mindazonaltal ez nem valtoztat a véleményemen, miszerint ezt majd inkabb a csaladom kedvéért fogom megtenni, nem magam vagy az "osztalyközösség" miatt (mert hogy ami itt van, az minden, csak nem közösség, sokaknak fullasztó ez a légkör amióta csak együtt vagyunk ebben a suliban) Elhiszem, hogy vannak akiket ez érdekel, engem is, mert örömet szeretnék okozni a csaladomnak, bizonyítani nekik! Ha személyes érdekröl, vagyról lenne szó, inkabb elmennék nagyon gyorsan, mindenféle ünnaplés nélkül

2011. nov. 24. 15:48
 4/6 A kérdező kommentje:

Tovabba a szerenad tanaroknak: szintén tiszteletben tartom hogy sokan szeretik, ez pozitív dolog. Az én véleményem az, hogy bar inkabb a normalis szerelmi életben lennék sikeresebb és lanyoknak "kéne" szerenadokat adnom, nem pedig olyasvalakinek aki lehet, hogy nem is kedveltem soha, dolgozatok és kiszúró feleletek tömlegével kínzott engem és masokat is, leórdította a fejem stb (persze nem tett semmi olyat, amit ne tenne egyébb masik fönök a beosztottal)

Tovabba az, hogy a "szallagavatón mindenki minket néz" csak féligazsag, mert többnyire a csaladok a sajat gyerküket nézi, a többivel nem igen, vagy alig foglalkozik, hiaba lesznek ott rengeten ha engem, vagy minden masik személyt kb 5 ember figyel intenzíven

2011. nov. 24. 16:26
 5/6 anonim ***** válasza:

A második válaszoló vagyok.

Nekem úgy tűnik, hogy te másképp éled meg ezt, mint a legtöbb diák szokta, de hát ez nem baj. (Illetve az baj, hogy ilyen rossz volt az osztályközösség, de az a benyomásom, hogy ez csak részben oka a húzódozásodnak.) Te elsősorban a szüleid kedvéért veszel részt benne, amúgy kihagynád. Ilyen is van, meg biztos olyan is, aki inkább a próbákat élvezi, a jó hangulatot meg az ökörködéseket, magát az előadást nem annyira. Én csak azt mondom, hogy ha egy iskola felvetné, hogy jövőre ne legyen szalagavató, akkor nem a szülők tiltakoznának zajosan, és követelnék, hogy csak azért is legyen, hanem az érintett diákok. Rád ez nem vonatkozik, de általánosságban igaz. (Arról nem is beszélve, hogy milyen drága mulatság ez a szülőknek, szerintem a legtöbben cseppet se bánnák, ha kisebb volna körülötte a felhajtás.)

Az is igaz, hogy nem mindenki téged néz a szalagavatón, és mégis így éli meg az ember, ha zsúfolt nézőtér előtt szerepel, még ha sokadmagával is. No meg ma már az a szokás, hogy a szalagtűzésnél egyenként szólítják a végzősöket, név szerint. Egyébként én szoktam nézelődni, főleg ha meg is ismétlik a táncot, ahogy sok helyütt szokták -- ilyenkor már nem csak az ismerősömre/családtagomra/saját diákjaimra figyelek.

A szerenádról: te a legrosszabb fajta tanárt hozod fel példának, de azért remélem, nem ez volt az általános. Ha az illetőt tényleg ennyire utálod, és nem fog érettségiztetni, tehát nem kell félned attól, hogy majd jól megbosszulja, hogy semmibe vetted (ha egyáltalán érdekli ennyire a dolog), nyugodtan hagyd ki, nem kötelező elmenni, én sem minden tanáromhoz mentem, hozzám se minden diákom jött. Ha viszont jó fej tanárról van szó, vagy olyanról, akinek sokat köszönhetsz, akkor kellemes, hangulatos este lehet belőle, és bizony jó érzés kifejezni a hálát -- a tanárnak meg jólesik, hogy még egyszer utoljára iskolai kereteken kívül együtt lehet a tanítványaival.

2011. nov. 24. 17:53
 6/6 A kérdező kommentje:

Üdvözletem, kedves masodik valaszoló!

"Nekem úgy tűnik, hogy te másképp éled meg ezt, mint a legtöbb diák szokta, de hát ez nem baj"

Rengeteg dolgot az életemben teljesen masképpen élek meg mint a többi ember, ezzel minden ismerösöm tisztaban van, a vilagképem is mas, az életfelfogasom is (volt mar 2 pszichológusom is, mert a lelkem nem bírta a maga okozott terheket, de ez mar a múlt, most mar boldog ember vagyok hala az Égnek) Szerencsére kezdek egyre jobban a tarsadalom teljes értékű része lenni, de személyes érzelmeim, felfogasaim természetesen a régiek, ami miatt sokszor kerülök maganyos helyzetekbe...

"Te elsősorban a szüleid kedvéért veszel részt benne, amúgy kihagynád"

Pontosan, elsösorban itt a szüleimröl van szó. Ez szamukra nagyon nagyon fontos. Ilyen volt a ballagas is! Tancolnom kellett valamit, énekelni szövegeket és úgy atkarolni masokat a szimpadon, mintha nagyon élvezném a dolgot vagy öszinték lennének érzéseink, amiket a versekben mondtunk el, az egészet egy színjatékként éltem meg, színész voltam aki a megszabott normak szerint viselkedett egy alkalom kedvéért és allarcott vettem fel, nem önmagam voltam, sokkal inkabb egy babú akit az ünnepség mozgatott.

"Én csak azt mondom, hogy ha egy iskola felvetné, hogy jövőre ne legyen szalagavató, akkor nem a szülők tiltakoznának zajosan, és követelnék, hogy csak azért is legyen, hanem az érintett diákok. Rád ez nem vonatkozik, de általánosságban igaz."

Igen valóban, én is így vélem!

"Az is igaz, hogy nem mindenki téged néz a szalagavatón, és mégis így éli meg az ember, ha zsúfolt nézőtér előtt szerepel, még ha sokadmagával is."

Ezzel is egyetértek

"A szerenádról: te a legrosszabb fajta tanárt hozod fel példának, de azért remélem, nem ez volt az általános. Ha az illetőt tényleg ennyire utálod, és nem fog érettségiztetni, tehát nem kell félned attól, hogy majd jól megbosszulja, hogy semmibe vetted (ha egyáltalán érdekli ennyire a dolog), nyugodtan hagyd ki, nem kötelező elmenni, én sem minden tanáromhoz mentem, hozzám se minden diákom jött. "

Szerencsére vannak olyan tanarok is akiket kedvelek, a gond az, hogy öket meg a többség nem szereti, söt, csúnyakat mondanak a hata mögött róla, az órakon pedig vigyorognak az arcaba... Ez sem több, mint olcsó színjaték.

2011. nov. 24. 18:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!