Mely szavak azok, amik csak a ti környéketeken jellemzőek?
Jöhet tájszó és szleng is! Írjátok a komment alá a falu/város nevét, ahol éltek.
Előre is köszönöm az értelmes válaszokat. :)
Hogyne :D -Bimbi- Ezt a mellbimbóra mondják (:'D)
-Hangember- Akinek csak a szája jár, és pl. ha van valami dolog amiről úgy gondolom, hogy nem vállalná be az illető, akkor azt mondom neki, hogy: "Hang vagy körbefutni az udvaron és azt kiabálni, hogy szeretem az Én kicsi pónimat!" És akkor megcsinálja, mert nem akar hangember lenni :D
-IQ fájter- Hát szerintem ez magától értetődik, azt nem az eszéért szeretnek, és valami bődületes baromságot mond :D
-tápos- Ha egy buliban korán elmegy valaki aludni, azt mondtuk rá, hogy tépos, de nem tudom, hogy máshol mire használhatják :D
-lángos- Alkohol. Mivel elvileg nem ihattunk volna, ezért mindig lángosoztunk ha kérdezték :D
-pirított ribanc- Azok a lányok akik agyon vannak szolizva, műkörmük van, és lehetőleg hidrogén szőke hajuk, de ez változhat (:D) Lényegében a szolizott ribancok :D
"Úgy néz ki mint aki büdös"
Bábszínház,KFT,Door,Gida,Csupi
Csepelről
Az IQ fájter-t, hangembert, bimit nálunk is használják.
Baja
tápos-gyáva
sinkózni-csúszkálni, szánkózni
makuka-szotyi
Miskolc
mag, magolni -- szotyi, szotyizni
furik -- talicska
gabona -- rozs
tengeri -- kukorica
pad -- padlás
sikókázni, sikizni -- csúszkálni a jégen
gömb fagylalt -- gombóc fagylalt
lapcsánka (ennek annyiféle neve van, hogy nem is tudom, melyik a legköznyelvibb változat, talán a tócsni)
levonó -- matrica
jösztök -- jöttök
megyünk nálatok -- megyünk hozzátok
Most ennyi jutott eszembe a szabolcsi nyelvhasználatról.
Nálunk jellemző az, hogy néhány szó végét elikelik. Ez így néz ki.
Robbanik
Puffanik
Durranik
Mukkanik
Buggyanik
Loccsanik
Fröccsenik
Löttyenik
Cuppanik
Dörrenik (pl az ég)
Lobbanik
Nyekkenik
Na most hirtelenjéne a pétfürdői (Veszprém egye) szólásról ennyit sikerül kicsavarni, de tuti van még.
Én ilyen furcsa beszédet Pécsen még nem hallottam ezért gondolom, hogy ez itteni szólások lehetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!