A zsidók mit ehetnek és mit nem?
Ehet: Macesz,Córesz,Pászka,Flódni
Nem ehet: Amit tilt a vallása:)
"kóser módra, azaz úgy, hogy az állat nem szenvedett mikor megölték"
Biztos vagy te ebben? Állítom, hogy a kóser vágás során szenvednek legtöbbet az állatok!
Emlősök esetében a párosujjú kérődző állatok fogyaszthatók, madarak esetében a Tórában felsoroltak, hal esetében olyat, amelynek van úszószárnya és pikkelyei.
Az állatot minden esetben úgy kell levágni, hogy a lehető legkevesebbet szenvedjen, azaz: éles (nem recés élű) késsel, egy mozdulattal a nyaki ütőerénél.
Ezek után az állatot átnézik, szenvedhetett-e betegségben (olyan betegség, amelynek következtében meghalhat 1 éven belül), stb. Amennyiben nem volt semmilyen betegségre utaló nyom az állatot kivéreztetik, sózzák, így minden vért kinyernek belőle (A VÉR NEM FOGYASZTHATÓ!!!!).
Az eljárás után az állat fogyasztásra alkalmas.
A kóser vágás a leghumánusabb vágási mód, mivel e során szenved az állat a legkevesebbet.
Zöldségek, gyümölcsök esetében az kóser, ami tüzetesen át lett vizsgálva, hogy ne lehessen benne semmilyen rovar, csúszó-mászó, stb. mert az már ugye húsnak minősül, és nem kóser.
Természetesen minden ételt, és italt a vizsgálatok után egy arra alkalmas rabbi hitelesít, és megkapja a kósersági pecsétet is, amely biztosítja a fogyasztót, hogy amit vásárol, az kóser.
És szerinted, kedves szakértő, a "kivéreztetés"(te magad írtad!) során mennyit szenved az a szerencsétlen állat? A leghumánusabb, mi? Saját magadnak mondasz ellent.
A kóser vágás humánusság szempontjából semmiben sem különbözik a többitől!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!