Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » A zsidók mit ehetnek és mit nem?

A zsidók mit ehetnek és mit nem?

Figyelt kérdés
Ehetnek sertést, kecskét, csirkét, stb. vagy sem?
2011. aug. 12. 16:12
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Sertést biztos nem, általában libát esznek. De kóser módra, azaz úgy, hogy az állat nem szenvedett mikor megölték.
2011. aug. 12. 16:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 ava87 ***** válasza:
100%
Ez elég részletes: [link]
2011. aug. 12. 16:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
Egyszer úgy hallottam kagylót sem ehetnek, vagy lehet rosszul emlékszem nem tudom.
2011. aug. 12. 17:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
A tengerből azt nem ehetik, ami nem pikkelyes, emellett nem kóser a páratlan ujjú patás állat és a sertés sem.
2011. aug. 12. 17:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
0%

Ehet: Macesz,Córesz,Pászka,Flódni

Nem ehet: Amit tilt a vallása:)

2011. aug. 12. 19:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó, a córesz, az nem egy étel neve :D
2011. aug. 13. 18:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:

"kóser módra, azaz úgy, hogy az állat nem szenvedett mikor megölték"


Biztos vagy te ebben? Állítom, hogy a kóser vágás során szenvednek legtöbbet az állatok!

2011. aug. 16. 19:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:

Emlősök esetében a párosujjú kérődző állatok fogyaszthatók, madarak esetében a Tórában felsoroltak, hal esetében olyat, amelynek van úszószárnya és pikkelyei.


Az állatot minden esetben úgy kell levágni, hogy a lehető legkevesebbet szenvedjen, azaz: éles (nem recés élű) késsel, egy mozdulattal a nyaki ütőerénél.

Ezek után az állatot átnézik, szenvedhetett-e betegségben (olyan betegség, amelynek következtében meghalhat 1 éven belül), stb. Amennyiben nem volt semmilyen betegségre utaló nyom az állatot kivéreztetik, sózzák, így minden vért kinyernek belőle (A VÉR NEM FOGYASZTHATÓ!!!!).

Az eljárás után az állat fogyasztásra alkalmas.


A kóser vágás a leghumánusabb vágási mód, mivel e során szenved az állat a legkevesebbet.


Zöldségek, gyümölcsök esetében az kóser, ami tüzetesen át lett vizsgálva, hogy ne lehessen benne semmilyen rovar, csúszó-mászó, stb. mert az már ugye húsnak minősül, és nem kóser.


Természetesen minden ételt, és italt a vizsgálatok után egy arra alkalmas rabbi hitelesít, és megkapja a kósersági pecsétet is, amely biztosítja a fogyasztót, hogy amit vásárol, az kóser.

2011. aug. 23. 12:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
29%

És szerinted, kedves szakértő, a "kivéreztetés"(te magad írtad!) során mennyit szenved az a szerencsétlen állat? A leghumánusabb, mi? Saját magadnak mondasz ellent.

A kóser vágás humánusság szempontjából semmiben sem különbözik a többitől!

2011. aug. 24. 13:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 ava87 ***** válasza:
100%
Utolsó: akkor már nem él az állat. Mármint engem kérlek ne titulálj szakértőnek, mert még nem láttam semmiféle vágást (nem is szeretnék), de legjobb tudomásom szerint az az állat akkor már nem él, ha meg nem él, akkor nem is fáj neki. Akkor már inkább az a kérdés, hogy - történjen az bármilyen módon -, mennyire humánus dolog megölni egy állatot. Félreértés ne essék, nem vagyok vega.
2011. aug. 24. 13:53
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!