Jogosan tegezi vissza?
Szóval adott egy 45-50 éves nő, és egy 29 éves férfi. Új munkahely, a nő letegezte a férfit, sziá-val köszönt, a férfi magától értetődően innentől kezdve tegezte a nőt. Jogosan?
Amiért felvetődött bennem a kérdés, az az, hogy én anno úgy tanultam, hogy idősebb nőt fiatalabb férfi csak akkor tegezhet, ha az megengedi.
Nos ez egy érdekes kérdés. Mivel ebben az esetben mindkettő mondható neveletlennek. Mivel a nőnek sem lett volna szabad letegezni az új kolegát.
Ennek úgy kellet volna történnie, hogy a nő lemagázza és a Nő ajánlja fel a tegeződést. De mivel a nő egyből letegezte így a fiú is jogosan tette.
A nőtől udvariatlanság és illetlenség volt letegezni a férfit. Először magáznia illett volna, utána pedig felajánlani a tegeződést.
Olyan nincs, hogy egy felnőtt ember, még ha valamivel idősebb is, csak úgy kérdés nélkül letegezzen egy másik felnőtt embert és elvárja, hogy ő viszont magázza.
Sajnos sokan elkövetik azt az illemtani hibát, mint ez a hölgy.
A férfi jogosan tegezi vissza, bár az lett volna a legudvariasabb tőle, ha megvárja, amíg a hölgy ezt megengedi neki, de a hölgy már alapból udvariatlanul viselkedett, nincs oka megsértődni.
16:16 vagyok.
Felnőtt emberek között olyankor tartom elfogadhatónak, hogy valaki letegezi a másikat anélkül, hogy felajánlaná a tegeződést, ha az idősebb már nagyon idős nénike, bácsika, a fiatal meg nagyon fiatal és még inkább csókolommal köszön. De a kérdésben szereplő eset nem ilyen.
Hát nem tudom. Ezzel az egésszel csak akkor van baj, ha kettőjük közül valamelyiket rosszul érintette a dolog, ah nekik nem gond akkor nem kell ilyeneken fennakadni. Szép dolog az illem, de nem kell mindig mindent betűről-betűre betartani belőle.
Egyébként én 19 éves vagyok, kb fél éve kezdtem el diákként dolgozni egy áruházban. Vegyesen dolgoznak ott 19-től egészen 65-ig, de a zöme 25 és 40 között van.
Én ugye kikerültem a gimiből, ahol "Jónapot kívánok" volt és szigorúan magázás, még a 31 éves töritanárunkat is. Szóval elég fura volt nekem a helyzet, hogy mosta akkor kit lehet vagy kit nem tegezni. Még a 30 alattiakat nagyjából egyértelmű volt hogy tegezzem, de fölötte, meg főleg 40 körül már gondban voltam. Aztán láttam, hogy mindenki tegez mindenkit, hát én is így tettem. Senki nem sértődött meg, nem volt ebből gond vagy fennakadás. Egyedül az egyik nagyon idős takarító nénit, olyan 60 valamennyi lehet, na őt magázom, meg "Csókolomot" köszönök, bár múltkor véletlen lesziáztam, aztán gyors elnézést kértem, ő meg mondta hogy nyugodtan tegezhetem, na de az nekem valahogy mégse megy. Lényeg, hogy illem ide vagy oda a helyzethez kell alkalmazkodni, nem papírformához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!