Hogy szokás levélben megszólítani egy egyetemi tanárt? A tisztelt tanár úr jó?
uh. előző, te jártál már egyetem közelében?
nem mindenki prof, valaki csak dr. valaki meg még csak drs.
nos, szerintem úgy a tiszteletteljes, ha azt írod, hogy Tisztelt XY tanár úr! valamivel személyesebb, te is jobban örülsz, ha a neveden szólítanak, és nem azt mondja neked, hogy kedves hallgató :D
Szerintem a tanár úr szerencsésebb. Nem mindenki professzor, aki egyetemen tanít. Sőt, talán nincs is ilyen rang hivatalosan (?).
Ha idősebb tanárról van szó, akkor a fenti megoldás (vagy a név + tanár úr) jó, de ha közel egyidősek vagytok (30-40-es korú a tanár), akkor elég lehet a neve is (a magázódással együtt).
1801: van drs-ez a doktorandusz (tanársegédnek is hívják magyarul), van dr-doktor, habil.-habilitált, ez is egy tudományos fokozat, azt nem tudom, h mi a feltétele. prof-professzor. van ilyen is.
van még adjunktus, docens.
Ez nem kötekedés, csak hogy nagyjából tisztázzuk:
Sose tudom én se, hogy hogy is van ez a professzor stb., mert nálunk ezt a címet egyáltalán nem használja senki (BME). A tanári fokozatok meg a tudományos fokozatok is valahogy más kategória, és más feltételekkel lehet elnyerni őket.
Még mindig a
Tisztelt Tanár Úr!
vagy
Tisztelt X. Y. Tanár Úr! - ra szavazok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!