Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Tényleg illetlenség megkérdezn...

Tényleg illetlenség megkérdezni a hozzátartozóimat, hogy a hamvasztást, vagy a hagyományos temetkezést választanák-e?

Figyelt kérdés
És hogy felajánlanák-e a szerveiket, és mi legyen a sír-feliratuk...? Szerintetek ez olyan téma, amiről azt gondolhatják, hogy a halálukat kívánom? Mert ez nem igaz, szeretem őket, ezért akarom tudni.
2009. márc. 8. 09:38
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Az 1.válaszadó vagyok:

A hamvasztásnak eredetileg az volna (sztem) a funkciója

( ha lehet így nevezni ), hogy az elhunytat ne a temetőbe helyezzék örök nyugalomra, hanem otthon, illetve a hagyomány szerint a közös családi sírhelybe ( koporsós temetésnél több generációra visszamenőleg igen nehéz lenne ugyebár "helyet" biztosítani ).

Sajnos elég unkulturált társadalmunk van még mindig ebből a szempontból, ( 2009 - re jutott el odáig a törvényi szabályozás, hogy jogszabály írjon elő egy temetés lezajlására vonatkozó szabályokat, mert régen meg lehetett csinálni, hogy gumicsizmában, munkásköpenyben temessen vki cigivel a szájában ), a hamvasztást meg még mindig egyes társadalmi rétegekben tabuként kezelik.

Ha kicsit rugalmasabban kezelnék úgy egyáltalán az emberek ezt a témát, talán a kérdező se dilemmázna rajta ennyit.

2009. márc. 8. 15:52
 12/16 anonim ***** válasza:
100%
én speciel azért szeretnék hamvasztást, mert gyerekkori félelmem, h egy koporsóban ébredek fel a föld alatt pl tetszhalottságból... tudom hogy butaság és hogy manapság már nem történik ilyesmi, de ez akkor is egy fóbia...ha elhamvasztanak, ez biztos nem fordul elő... másfelől nem szeretném ha a testem hosszú éveken keresztül rohadna és aszalódna és mondjuk különféle férgek mászkáljanak benne... elnézést ha morbid voltam de ez az igazság :(
2009. márc. 8. 16:37
 13/16 anonim ***** válasza:
90%

Sziasztok a 14:19-es vagyok

Először is félek a haláltól,félek hogy még is tudni fogom mi történik velem,hogy egyedül leszek a sötétben a koporsóban bezárva a föld alatt,és nem tudok menekülni,szóval szörnyű.A hanvasztásra meg annaó azt mondta egy biológia tanárnő,hogy olyan magas hőfokon történik,hogy az agy fájdalmat érez,ettől is félek.szüleimmel,férjemmel,és gysfelnőtt gyermekeimmel sem bírok erről beszélni.Mindenszentekkor sötétben megyünk a temetőbe,és utánni is napokig "beteg" vagyok"

Nem tudom elfogadni a halál gondolatát,bizom benn,hogx hirtelen halok meg,és talán ez megment a lelki szenvedéstől.

Kösz hogy meghallgattatok

2009. márc. 8. 17:43
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
bocs,látom sokat hibáztam,siettem
2009. márc. 8. 17:46
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem illetlenség. Én is mondtam már egy párszor a családtagjaimnak, hogy engem koporsóba tegyenek, ne hamvasszanak. Én meg a tűzben égéstől tartok. Nekem az a morbid. Én azt szeretném ha szétaszalódnék, mumifikálódnék és megmaradnék örökre. Tudom, hogy ez nem lehetséges, mert hamar (pár évtized alatt) szétporlad a test, de én inkább porladni szeretnék mint szénné égni.

Szeritem nyugodtan beszélj róla, mint ahogy itt is kiderült, mindenkinek már a véleménye, érdekes lehet, ki hogy látja. :)

2009. márc. 9. 15:46
 16/16 EmilyRose válasza:

Hmm... azt hiszem, talán inkább a hamvasztás. Azt tudom, hogy apa temetést akar, anya pedig hamvasztást, mert az ő anyukája is hamvasztva volt és ott is van a szülőházban. Nagypapámék a biztonság kedvéért a szekrényben őrzik, hogy megmaradjon egybe. A szekrény meg ott van nagypapám ágyával szemben. Szóval nem zavar.

Én azért gondoltam hamvasztásra, mert így a gyerekeimmel, unokáimmal maradhatnék. Szoktam irogatni, volt egy karakterem, aki ikerszülés egyik tagja volt, de a kistestvére meghalt a születéskor. Őt elhamvasztották, de utána a hamvak egy részét a huga a nyakában hordta kicsi fiolában, mint egy ékszert. Lehet, hogy más szerint ez morbid lenne, sztem tiszteletteljes és kifejezi a szeretetét. Lehet, hogy én is így fogom intézni. Mindenki kapjon belőlem egy kicsit. Ha már életemben ilyen érzéketlennek bizonyulok...

Lány, 17

EmilyRose

2009. júl. 24. 22:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!