Hogyan kell a műanyag üvegeket a szelektív hulladékgyűjtőbe dobni, kupakkal vagy anélkül?
Nem tudom, hol laksz, de egy ilyet találtam: [link]
Ha netán pont pécsi lennél, akkor tudok még tippet adni.
"Persze hogy kupakostul!"
Persze, hogy hülyeséget írsz!
Minden szelektív hulladékos oldalon leírják, hogy LE KELL TEKERNI A KUPAKOT!
Egyrészt az anyaga másfajta műanyag mint a palack, másrészt a tömörítést akadályozza a feldolgozónál.
A kupakot ugyanabba a gyűjtőbe be szabad dobni, de külön.
Én hulladékgazdálkodást tanulok.
A műanyag flakont, ami PET palack, mivel Poli ETilénből készül, kimosás után összenyomva a PET vagy műanyag gyűjtőbe teszed. A kupakját legjobb, ha külön kupakgyűjtő szemetesbe dobod. Ha ilyet nem találsz a közeledben, akkor a legjobb, ha a sima műanyaggyűjtőbe dobod. Ha ez sincs, akkor a PET palackos gyűjtőbe.
"Örüljenek hogy egyaltalan oda viszi valaki a palackokat nehogy mar a kupakon problemazzanak.."
Neked csak annyit tudok mondani, hogy sajnos még senki nem kötelez rá téged a szelektív gyűjtésre. Tudod ők azért problémáznak rajta, mert így nehezebb a hasznosítása, a hulladékkezelő-lerakó pedig az ezekből befolyt pénzekből tud fejleszteni, működni. Ők csak a te életedet, és környezetedet szeretnék megvédeni. Tudtommal még nem találtak ki olyan gépet, ami lecsavargatja a deformált palackokról a kupakot, ezért emberek végzik, ha a felvásárló ezt külön kéri.
Azért jó a kupak külön gyűjtése, mert a kupak-hulladék közvetlenül a hasznosítóhoz kerül.
Annyiból "jó" ha lecsavarod és mellé teszed, hogy a hasznosításának első lépése, hogy fertőtlenítik, kimossák. Az üveggel is ugyanezt csinálják egyébként. Csak azt utána újra is töltik. A sérültet pedig bedarálják, és új üveget készítenek belőle. Ha nagyon koszos, és vegyes színű akkor pedig építőiparba.. stb-be hasznosítják.
Egyébként emberek válogatják még a szelektíven gyűjtött szemetet is, ők veszik ki belőle a nem oda való anyagokat.
A lényeg, ha nagyon lusta vagy, alaposan mosd ki, és csavard vissza a kupakot. A legjobb, ha kupakgyűjtőbe teszed.
Remélem tudtam segíteni.
Bocsi, ha hosszú voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!