Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Walt Disney a gonosz szereplők...

Walt Disney a gonosz szereplőket a mesékben miért mindig rondának ábrázolta? (lent)

Figyelt kérdés
Emiatt alakult ki a mai társadalomban az a beidegződés hogy aki ronda az gonosz is?
2011. márc. 13. 14:35
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Ez annál sokkal régebbi, már a klasszikus mesékben is jellemző. Valószínúleg arra vezethető vissza hogy a világ (azaz ez esetben a történet) sokkal könnyebben átlátható (főleg gyerekeknek), ha fekete-fehérré egyszerűsítjük.

Ettől mondjuk még nem tartom jó dolognak, de mindenesetre ősi.

2011. márc. 13. 14:39
 2/12 anonim válasza:
22%
mert a walt disney mesék fostalicskák a hanna-barberák-hoz képest
2011. márc. 13. 14:42
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
A Hófehérkében a gyilkos királynő a második legszebb volt a világon!:)
2011. márc. 13. 15:02
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Jaja, csak a képi megjelenítésben kezdték a ronda = gonosz szerepet kiosztani, mert így egyszerűbb volt. A mesélt mesékben (de szép szóösszetétel) a gonosz egyáltalán nem volt ronda (van olyan is) de sokszor pont a túlzott szépség/hatalom/gazdagság miatt lesz gonosz. Mert még többet akar :)
2011. márc. 13. 15:29
 5/12 anonim ***** válasza:
71%

A legtöbb mesében a jó szép is, a gonosz boszorkány ronda, a királylány meseszép, ahogy a királyfi is.

Ez már Disney előtt is így volt.

Amúgy nem látom a jelenlegi társadalomban ezt a beidegződést.

Tudnál rá példát felhozni?

2011. márc. 13. 16:02
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Jaja, a Hófehérkében pl. szép volt:)

De szerintem a Csipkerózsikában sem volt ronda banya a varázslónő.

Az újabbak között meg akkor mi van a Notre-Dame-i toronyőrrel, ahol a púpos a jófiú, a gonsoz meg csak egy átlagos öreg bácsi, ráadásul a cigusok is jók?

Vagy mondjuk a Szépség és a szörnyeteg, ahol a "jóképű" fazon a gonosz valójában, a szörnyeteg meg jó?

A Mulanban sem rondák a gonoszok, simán mongolok vagy mik, és kész.

Vagy a Tarzan, ott sincs kiemelve, hogy a csávó ronda lenne. Csak egy átlagos ember.

de amúgy még sorolhatnám...

Én sem látom ezt a beidegződést a társadalomban.

Mellesleg mindenkinek más a szép és a ronda eleve - példának kedvéért, én hányingerkeltően ocsmánynak tartom a szolis, szőke, műkörmös cicababákat, van, akinek meg istennők...

2011. márc. 13. 18:46
 7/12 anonim ***** válasza:
39%

"Jaja, a Hófehérkében pl. szép volt:)"

Klasszikus mesében szinte csak akkor szép a főgonosz, ha a mese a hiúság ellen kíván szólni (A főhős/hősnő még így is szebb lesz nála.).

"De szerintem a Csipkerózsikában sem volt ronda banya a varázslónő."

Az nem is volt igazából (eredeti történet) gonosz boszorkány, csak megsértett rossz természetű tündér. :D

"Az újabbak között meg akkor mi van a Notre-Dame-i toronyőrrel,"

Annak az eredetije nem MESE hanem egy a romantika korában született REGÉNY (Victor Hugo). Amúgy eléggé meg is változtatta a dízni mert eredetileg EGYÁLTALÁN nem volt happy end-je.

"Vagy mondjuk a Szépség és a szörnyeteg, ahol a "jóképű" fazon a gonosz valójában, a szörnyeteg meg jó?"

Annak az a tanulsága, hogy ne ítélj külsőségek alapján. Úgyhogy ott nem működött volna.

"A Mulanban sem rondák a gonoszok, simán mongolok vagy mik, és kész."

Azért azt a nagy batár barbárt szépnek látni, aminek ábrázolva voltak csak az anyukája látná szépnek. :D

"Vagy a Tarzan, ott sincs kiemelve, hogy a csávó ronda lenne. Csak egy átlagos ember."

Az szintén nem mese hanem regényadaptáció ahol kilógott volna a lóláb. (Ha jól emlékszem XIX. sz végén készültek a regények... de lehet XX. sz eleje.)

Azért a mese - regény - rajzfilm még mindig nem szinonim fogalmak. :D

2011. márc. 13. 18:58
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Egyetértek a 18:46-ossal! A Hófehérkében, meg a Csipkerózsikában a gonosz nők kifejezetten szépek voltak (ha már a Walt Disney gonosz ronda szereplőiről van szó), na, de azok meg mindig olyan ronda pofákat vágtak, hogy lehessen tudni, hogy de legbelül milyen gonoszak.:-)
2011. márc. 13. 22:22
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

18:58:

Ezekkel én is tisztában vagyok, de a kérdés a Walt Disney rajzfilmekről szólt!

2011. márc. 13. 23:56
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy ha a Mulanos mongolokkal bajod van, szerintem a főhősnőnk 3 pajtija sem szebb, pedig azok jók.

A nagy batár barbár pedig nem egyenlő a rondasággal, csak arra mentek rá, hogy egy nagy barbárnak tűnjön, ennyi.

2011. márc. 13. 23:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!