Minek szólították egymást a királyok hogyan köszöntek egymásnak hogyan beszéltek?
A királyok nem találkoztak egymással, ezért nem is beszélhettek, egy király csak akkor mehetett másik országba, ha azt elfoglalta (vagy éppen folyamatban volt az elfoglalás), telefon nem létezett.
Levelezni tudtak vagy megbízottakat külödtek üzenetekkel.
A kérdésre válaszolva:
Igazából arról maradtak fönn források, hogy Béla herceg (aki mondjuk még nem volt király) és I.András mit beszélt egymással. Ezt a Képes krónika, Várkonyi jelenet cím alatt találod:
“Mikor azután a herceg belépett, meglátta a király előtt fekvő koronát és kardot; elcsodálkozott ezen; mihelyt leült, a fekvő király fölemelkedett, és ágyában ülve így szólt: "Herceg! Én megkoronáztattam fiamat, de nem kapzsiságból, hanem az ország békessége kedvéért, melyet minap a császárral kötöttem. Járj el azonban szabad akaratod szerint: ha a királyságot akarod, vedd a koronát, ha a hercegséget, válaszd a kardot; egyet közülük engedj át fiamnak - ámbár igazság szerint a korona a tiéd." A herceg nyomban megértette Miklós ispán szavait, és ezt mondotta: "Legyen fiadé a korona, minthogy már fel van kenve, és add nekem a hercegséget." Nyomban elvette a kardot. A király most a lábaihoz hajolt, ami ritka eset volt. Azt gondolta ugyanis, hogy együgyűségből adja fiának a koronát, amiképpen azt Levente adta neki; a herceg azonban félelemből cselekedte ezt“
Források:
3-as:
pl. a visegrádi királytalálkozó nem rémlik?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!