Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Nálunk miért annyira elterjedt...

Nálunk miért annyira elterjedt, hogy le kell venni a cipőt?

Figyelt kérdés
Mármint ha valakinek a lakásába bemegyünk, függetlenül attól, hogy száraz idő van vagy sem? Épp olvastam, hogy alapvetően más országokban nem szokás ez. Mondjuk egyetlen filmben sem látok olyat, hogy egy lakáson való összejövetelnél zoknis, harisnyás vagy épp mezítelen lábfejek szerepelnének. És gondolom külföldön, ahol nem szokás a cipőlevétel, ott is ki tudnak takarítani, ahogy én is. Nyilván, ha sáros, esős idő van, akkor esetleg más a helyzet, bár jó minőségű lábtörlő megoldja. De nem vagyok lusta takarítani és nem vegzálom sosem a vendégeimet, hogy vegyék le a cipőt az ajtóban. Sőt, viccesen mondom is, hogy én "nyugatsznob" vagyok, tehát direkt szembemegyek a magyar szokásokkal.

tegnap 21:40
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Nem csak nálunk, gyakorlatilag egész Kelet- és Dél-Európára és Ázsiára jellemző. De pl Kanadában is kimondottan illetlenség cipőben lenni a lakásban, kivéve ha valami hivatalos ügyről van szó.

Az USA-ban kevésbé jellemző a dolog, és mivel gyaníthatóan főleg hollywoodi filmeket nézel, ott nyilván főleg ezt látod. De valójában ez a ritkább, hogy az emberek cipőstől vannak a lakásban. A legtöbb kulturában minimum egy papucs vagy valami hasonló cserelábbeli az elvárt, illendő.

tegnap 21:54
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk is van csere lábbeli. Nem tudnám elképzelni, hogy a BKV-n összekoszolt cipőmben mászkáljak itthon a szőnyegen. Majd este lefekvés előtt a tiszta zoknimban is. Egyszerűen nem tartom higénikusnak és nem is akarnék minden nap takarítani, akkor már inkább leveszem a cipőm. Vendégként is alap, hogy nem koszolom össze más lakását.
tegnap 22:54
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Pl nem Magyarországon élek és itt sajnos nem divat levenni a cipőt, ennek ellenére a párom francia és leveszi mindenhol a cipőjét, én is. Ha bárki jön hozzánk úgy kell rájukszólni hogy vegyék le a cipőt, ne hozzák be ide nekünk a retket, bacit, pisit, kakik a cipőjükkel, kisbabánk van aki a földön éli világát, meg nálunk a cipőlevétel alapvető volt mindig is baba nélkül is. Valóban az amerikai filmekben meg kb mindegyikben az emberek cipőben mászkálnak a házban, de ha belegondolunk irtózatos mennyiségű retket, bacit szedünk fel a cipőnkkel...
tegnap 23:06
 4/4 anonim válasza:
100%

"én "nyugatsznob" vagyok"

Én úgy 15 éve németeknél élek, egyesek engem meglepnek, hogy a saját cipőjüket is kint hagyják a bérházakban a lakás előtt.

Egyszer meg jártam apróhirdetés alapján egy iskolázottabb (diplomás) töröknél, az már az ajtónál szólt, hogy a cipők maradnak kint. Ők az előszobába sem mentek cipővel.

tegnap 23:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!