Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » A budapestiek miért neveznek...

A budapestiek miért neveznek minden más várost és települést vidéknek?

Figyelt kérdés

jan. 17. 00:21
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
10# Látom nagyon frusztrált vagy valamiért. Ha megnéznéd a kérdés alatti szavazási lehetőségeket akkor amit leírtál arra is lehetett szavazni, úgyhogy ne húzd fel magad ennyire.
jan. 18. 22:22
 12/18 anonim ***** válasza:
82%

Vidékiként mondom, hogy azok a vidékiek, akiknek bajuk van a vidék kifejezéssel, azok a saját problémáikat vetítik ki a budapestiekre. Ez egy teljesen semleges szó. Én speciel jobban szeretem Budapestet, mint az ország legtöbb más részét (3 évet éltem ott), de őszintén nem szégyenkezem, hogy egy kisebb településen nőttem fel és éltem le az életem jelentősebb részét. Nekem mint egyénnek jobb Budapest, de ettől még nem objektívan jobb hely.

Múltkor a testvéremmel beszélgettem és mondott valami kifejezést, hogy szerinte milyen lenéző a budapestiek részéről a vidékiek felé. Megfordítottam a kifejezést nyelvtanilag, ellentétes lett, mint korábban volt és még akkor is lenézőnek érezte a Budapestiek részéről. Lehet ez a lemenni, felmenni kérdés volt, nem emlékszem már. De egyáltalán nem volt konzisztens és mindkét verzióban meg akart sértődni. Egyértelmű volt, hogy benne van valami furcsa irigység vagy kisebbségi komplexus a fővárossal szemben, annak ellenére, hogy őszintén nem akarna ott élni.

jan. 22. 15:39
 13/18 anonim ***** válasza:
66%

"10# Látom nagyon frusztrált vagy valamiért. Ha megnéznéd a kérdés alatti szavazási lehetőségeket akkor amit leírtál arra is lehetett szavazni, úgyhogy ne húzd fel magad ennyire."

Nem nekem írtad ezt, de szerintem a szavazásnál megadott opciók problémásak. Nem arról van szó, hogy Debrecen vagy Szeged nem igazi városok, egyszerűen vízfejű az ország és minden eltörpül Budapest mellett. Ha megnézed mondjuk Hollandiát, akkor látni, hogy Hága, Rotterdam vagy Utrecht lakossága se olyan magas, de közben szorosan össze vannak kötve az infrastruktúrával minden irányba és így a három város, Amszterdammal együtt, egy nagy összefüggő urbanizált területet alkot. Ráadásul a négy városnak mind megvan a maga jelentőssége: a fővárosban brutál erős a turisztika, Rotterdamban van a kontinens egyik legjelentősebb kikötője, Utrecht az ország tömegközlekedési csomópontja, Hágában pedig ott a politikai hatalom. Magyarországon egyszerűen minden Budapesten van.

jan. 22. 15:56
 14/18 anonim ***** válasza:
36%
Szerinted hogyan kellene hívni? Mi lenne jó szó, a feleslegesen, de alapból sértődött, a fővárostól eltérő helyen lakók számára?
jan. 24. 12:12
 15/18 anonim ***** válasza:

Vidéken általában barátságosabbak az emberek helyett: Budapesten kívül…

Vidéken nehezebb munkahelyet találni helyett: Budapesten kívül…

Vidéken kevésbé szennyezett a levegő helyett: Budapesten kívül…

Vagy?

jan. 24. 12:33
 16/18 anonim ***** válasza:
56%

Láthatóan csak a "Budapesten kívül" élő emberek sértődöttek alapból. A normálisakat nem zavarja.

In the countryside, people are generally friendlier.

It is more difficult to find a job in the countryside.

The air is less polluted in the countryside.

Auf dem Land sind die Menschen im Allgemeinen freundlicher.

Auf dem Land ist es schwieriger, einen Job zu finden.

Auf dem Land ist die Luft weniger belastet.

jan. 25. 00:37
 17/18 anonim ***** válasza:
Mikor egy társaságban furcsán néznek, hogy a pesti vendégem nincs tisztában a minden helybeli által közismert tényekkel és helyi sajátosságokkal, akkor azzal szoktam mentegetni, hogy "vidéki, nem tudja". :)
jan. 29. 18:03
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
Budapesten születtem. Budafokon, (XXII.ker.) ahová 45 éve költöztem, egy kertes házat építettem, abban lakom. Van cicám, etetem a madarakat. A kertem vége valóságos dzsungel, a fenyőim amiket 4-5 cm-esként ültettem, mostanra 12m felettiek. Van még nádfedeles "kiskocsmám", tűzrakó helyem és kis kőszentélyem, biciklim. A szembe szomszéd pár éve gyüttmentnek nevezett, mert nem itt születtem. A felmenőim mind Debreceniek voltak. Én ezt a fenti vitát nem értem. Nem vagyunk mind itthon, Magyarországon?
jan. 30. 00:41
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!