Újévkor szőlő az asztal alatt?
Sziasztok, nekem a tiktokom ezzel van tele, hogy újévkor 12 szem szőlőt kell enni az asztal alatt.
Valaki elmagyarázná ezt nekem?
Persze nem vagyok babonás, csak megláttam és érdekel hogy mégis mi ez.
> No de mi lenne, ha mindenféle ország szilveszteri szokását megtartanánk?! Nem lenne rá idő...
Meglehet, hogy arra sem lenne idő, hogy az összes magyarországi szokást megtartsuk, annyi apró, esetleg csak egy-egy tájegységre vagy falura jellemző szokás volt.
De nem is kell az összes valaha ismert szokást megtartani. A szokások is változtak. Valaki megismert pár idegen szokást, abból lehet kettőt érdekesnek talált, de nem követte, egyet meg átvett, mert érdekesnek, a saját kultúrájához vagy személyéhez passzolónak tartotta. Más szokások meg valahogy kimenetek a divatból. A szokások jók, mert valahogy formába öntik az ünnepet. Sajnos vagy sem, de ez mintha némileg hiányozna a mai ünnepeinkből. Ünnepnap van – mondjuk születésnap, karácsony, szilveszter, húsvét –, de a szokások, rituálék, ceremóniák hiányába néha nem tudjuk, hogy hogyan is ünnepeljünk igazán jól. Persze azért ma is vannak szokások – főleg a nagy ünnepekhez kapcsolódóan –, azért nem üresedtek ki teljesen az ünnepeink, de lehet, hogy azért is érdeklődünk a régi idők, meg más kultúrák szokásai iránt, mert hiányoznak ezek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!