Ha valaki letegez,ùgyhogy èn nem szeretnèm arra azt kell mondani,hogy nem őriztünk együtt libát?
25 évvel
Idősebb kolléga tegez, azzal felhatalmazott a visszategezésre.
Én meg szoktam kérdezni hogy miért tegez? ismerjük egymást régebbről vagy van valami egyéb különös oka?
Ugyanis a következetes visszamagázás nem működik abban a kultúrkörben, amelyikre jellemző a csípőből tegezés.
A legjobban az zavar, amikor a húszonéves suttyó futárok tegeznek közel 60 éves létemre.
A magyar nyelvben nem véletlenül van tegezés, és magázás. Az elterjedt, mindenkit tegezünk megoldás az angol nyelvterületről származó, elég tahó megoldás.
Pont azért magázunk valakit, mert nem ismerjük (idegen), vagy pl. az idősebb iránti tiszteletből.
A tegezés akkor helyes, ha rokonok, barátok, jó ismerősök beszélgetnek, kialakult egy kapcsolat.
A magázás az idegenek közötti beszélgetésnél helyes.
Pontosan evvel lehet kifejezni a közeli, vagy távoli kapcsolatot.
Manapság egy honlapon belül is (pl. Vodafone) van ahol magáznak, van ahol tegeznek. Szemmel látható, hogy fogalmuk sincs az egységes megjelenésről.
Lehet a véleményemre haragudni, de ettől, még igazam van.
És miért nem egyszerűbb konkrétnak lenni? "Kérem ne tegezzen". Faszénért kell ilyen hülye mondásokat beleszőni a mondandódba.
Ha nekem mondanád ezt én csak néznék rád furán, hogy mi bajod van. Életemben nem hallottam még ezt a kifejezést.
Amúgy ja, az angol miatt van ez, de rossz átvétel. Ugyanis az angolban bár ragozásban, megszólításban (You) nincs külön magázó és tegező forma, viszont egy csomó más szóhasználatban, szerkezetben megkülönbözteti a közvetlen és a rendkívül udvarias verziót.
pl. boltban:
"Can you help me, please?" - Légyszi, tudnál segíteni? vagy
"May I have some information, please?" - Kaphatnék egy kis információt (legyen szíves)? - Ez a "formal version".
Vagy talán a legformálisabb: "I was wondering if you could help me..."
"ha egykorúak ill. egyenrangúak vagytok, akkor a kölcsönös tegeződés ellen semmi kifogást nem lehet felhozni."
Lehet kifogást hozni, ha derült égből jön és a másik félnek kényelmetlen. A tegeződés alapvetően nem magától értetődő.
"Nálunk munkahelyen van egy karbantartó bácsi, ő folyamatosan tegez"
Öregeknél gyakra szokás, hogy egyoldalúan tegeznek, mert úgy gondolják, hogy nekik a koruk okán szabad. De mivel a tegeződés mindig kétirányú, némelyik megsértődik, ha visszategezed, mert hogy a fejében az él, hogy már csak a kora miatt is kijár neki a tisztelet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!