A zsidó és muszlim naptár miért napnyugtával kezdi a napokat?
A nap az igazából napkeltétől napnyugtáig tart. A világos időszak előtti sötétség az adott nap előestéje. Azzal a logikával, hogy a nap lenyugodott, vége van egy adott napnak. A sötétséget meg valahová mégis kell számítani, akkor vegyük úgy, hogy éjszaka készül a napfelkelte. Ahogy az örök sötétség után lett világosság, midőn Isten megteremtette a napot és a holdat.
A keresztényeknél is megvan még ennek a gondolkodásmódnak a nyoma:
Pl. a katolikusok a halottakra nem november 2-án, Halottak napján emlékeznek, hanem 1-én, Mindenszentek napján. Ennek is az a magyarázata, hogy mikor 1-én besötétedik, az az éjszaka már Halottak napjának előestéje, vagyis az adott nappalhoz tartozó éjszaka. Mostanában persze divat lett nappal menni a temetőbe, de régen, és kb. a '90-es évekig, az emberek csak sötétedés után gyújtották meg a sírokon a gyertyákat. A pap is sötétedés után misézett a temetőben.
A Szenteste is ezért nem Karácsony napján van, hanem 24-én: mivel napnyugta után az már Karácsony előestéje, azaz a Karácsony napjához tartozó éjszaka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!