Milyen rokonsági fokig, illetve életkorig tegezhetőek a rokonok?
Figyelt kérdés
A nagyszülők, unokatestvérek, másodunokatestvérek, nagybácsik, nagynénik, távolabbi, de (viszonylag) fiatal rokonok esetében valószínűleg egyértelmű a helyzet. De mi van pl. a szülők unokatestvéreivel, akik mondjuk középkorúak vagy idősebbek? Ahogy észrevettem, ez ugyanúgy problémát jelent pl. a másodunokatestvéreimnek is, ők is kínlódtak mondjuk az én szüleimmel. Ilyenkor nyilván senki sem akar bunkó lenni, hiába a rokonság. Nálatok mi a gyakorlat ilyen téren? Ti kiket tegeztek, és kik azok, akiket magáztok?2021. márc. 14. 17:24
11/15 anonim válasza:
Nálunk gyerekkoromban közeli és távoli rokonok között húzták meg a szüleim a határt. Szülőket, nagyszülőket, és szülők testvéreit (vagyis édesapám húgait, mert édesanyámnak nincs testvére) szabad volt tegezni, nagyszülők testvéreit és szülők unokatestvéreit már nem.
12/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek, úgy látom, elég vegyes a felhozatal. Az a baj, hogy nálunk nem volt semmi támpont, mondjuk én megszoktam, hogy nagyszülőket, illetve a szüleim testvéreit tegeztem, meg nyilván azokat, akikkel kb. egy korosztály voltunk (unokatestvérek, másodunokatestvérek). A nagyszüleim testvéreit már nem, ők nyilván más korosztály, ami számomra kicsit bizonytalan dolog volt mindig is, az pl. a szüleim unokatestvéreinek a megszólítása. A 30-as éveim közepén járok - és talán sokan furcsállni is fogják, hogy felnőttként miért írtam ki ezt a kérdést -, és pl. anyukám unokatestvérei (vagy férfiak esetében az ő feleségeik között) között vannak néhányan, akik az ötvenes éveik vége felé járnak, 60 körül vannak. És nekem pl. kicsit furcsa az a megszólítás, hogy "Laci bácsi, mit szól ehhez meg ehhez". Egyrészt a "bácsi" lenne kicsit furcsa, másrészt ez olyan ridegebbnek tűnik, főleg úgy, hogy azért ők sem távolságtartóak. Őszintén szólva nekem jobban esne (vagy legalábbis könnyebb lenne, és jobban fel tudnék oldódni), ha azt mondanák, hogy tegeződjünk, csak ezt nem igazán ajánlják fel. Amikor pl. a nagynéném összejött a későbbi élettársával, én nyilván magáztam őt, aztán mondta, hogy ne csináljam már, mert ez így neki sértő. Pedig majdnem 40 év korkülönbség volt köztünk. És pl. ugyanennek a nagynénémnek az unokái is mindig simán letegezték az én szüleimet is, holott azért köztük is van legalább 50 év, és nem is annyira közvetlen rokonok. Én meg nem mertem letegezni így senkit, nehogy bunkónak tartsanak. Szóval ezek elég bonyolult dolgok számomra, nehéz ezt belőni, még úgy is, hogy azért a rokonságunk nem az a sértődős fajta, aránylag közvetlenek, bár nem tartjuk mindenkivel napi szinten a kapcsolatot.
2021. márc. 14. 21:52
13/15 A kérdező kommentje:
Még annyit, hogy pl. a nálam tíz évvel idősebb unokatestvéreim is mindig tegezték a szüleimet, meg az anyukájuk unokatestvéreinek nagy részét is, és sosem volt ebből harag. Csak én meg konzervatívabb/gátlásosabb vagyok, és mindig attól tartok, hogy bunkónak fognak tartani azok, akik pl. nem annyira közvetlen rokonok. Én úgy vagyok ezzel, hogy megvárom, hogy ők felajánlják-e a tegeződést, de alapjáraton könnyebb lenne számomra a tegeződés. Egyébként mindenkinek felpontoztam a válaszát, és köszönöm, hogy időt és energiát fordítottatok a válaszadásra.
2021. márc. 14. 22:04
14/15 anonim válasza:
Én úgy vagyok vele, hogy távoli rokonok esetén nem tudom, nekik mi az elvárásuk, ezért olyan 15-20 év korkülönbség esetén magázom. Aztán persze sokan elnevetik, és mondják, hogy tegezzem őket nyugodtan, de mások meg így tartják jónak, szóval legyen meg az akaratuk, nincs jelentősége a dolognak.
15/15 anonim válasza:
Akik megengedik. Nálunk például ez elég vegyes, nagymamámat például tegezzük, de nagymamám unokaöccsét meg magázzuk. (Vagy inkább tetszikezzük, és G... bácsinak szólítjuk.) Vagy például apukám tegezte, de a nővére már magázta a nagymamát. Viszont a dédunokák meg már mindenkit tegeznek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!