Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Mi a véleményetek a "nénizésről"?

Mi a véleményetek a "nénizésről"?

Figyelt kérdés
Egyáltalán: van-e ma néni? Ha igen, kire lehetne ezt mondani?
2010. aug. 5. 21:51
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
mi az kosáredzőinket hívtuk így feri bácsi tamásbá' péterbá stb. a szomszéd asszony meg editnéni.
2010. aug. 6. 01:23
 12/23 A kérdező kommentje:
Később - most kicsit visszaalszom, mert éjszaka alig aludtam - elmesélek két tanulságos esetet.
2010. aug. 6. 06:17
 13/23 anonim ***** válasza:
szerintem nincs vele baj, jobb mint az asszony:)
2010. aug. 6. 16:34
 14/23 A kérdező kommentje:

Alapvetően én sértőnek tartom a "nénizést". Kitalálhatatlan, hány éves nőnek járna ki ez a titulus. Ez vele a legnagyobb baj és az, hogy uniformizál. Sajnos a magyar nyelvben nagyon elterjedt. Csak a francia példát hoznám fel. Ott minden nőnek kijár a "madame", megszólítás. Egy nyilvánvaló urinőnek is, de az utcán bugyiját lehúzó és odapisilő hajléktalannak is. Feketének és fehérnek egyaránt. Nekem ez nagyon rokonszenves.

Egy alkalommal egy repülőutamon szerettem volna igénybe enni a mosdót, de ott állt előtte egy kislány. A stewardes így szólt hozzá: "engedd a nénit!" Félrehívtam és azt mondtam neki: nem vagyok önnek néni, a nénje se vagyok, a gyereknek meg főképp nem. Jól jegyezze meg ezután, hogy a "hölgyem", vagy "asszonyom" szavakkal nem sért meg senkit, de a nénizéssel biztos. Nagyon zavarba jött és eléggé kínosan érezte magát. Szerintem egy életre megjegyezte. De uszodában is hallottam már hetven körüli hölgyet ráripakodni a gyerekre, aki nénizni merészelte. Igazat adok neki. Túl kellene lépnünk ezen a nénizésen és esetleg a "hölgy" kifejzést használni helyette. A pedagógusokat sem Katinénizni kellene, hanem tanárnő, tanárúr megszólításokkal illetni.

2010. aug. 6. 19:42
 15/23 anonim ***** válasza:

Szerintem, ha egy közeli ismerősről van szó, akkor nem sértés a "név+néni" / "név+bácsi" megszólítás.

Milyen lenne már azt mondanám a szomszédomnak, "Jó reggelt Kati hölgyem!"

Mi a bántó, megfelelő hanglejtéssel mondva ebben: "Jó reggelt kívánok, Kati néni/Péter bácsi!"?

2010. aug. 7. 08:59
 16/23 anonim ***** válasza:
Gimnáziumban tanárúr és -nőzés van. A kisiskolások nem fogják tanárurazni, ugyanis nem az, hanem tanító. Egy hatéves szájából meg elég hülyén hangzana, hogy tanítónő, kérem. Szerintem abszolút semmi baj a nénizéssel, nem tiszteletlen vagy tolakodó.
2010. aug. 7. 11:03
 17/23 anonim ***** válasza:
49%

Te nem vagy normális, kérdező, már ne haragudj.

Lehet, hogy a franciában, vagy más nyelvben nincs annyi megfelelő kifejezés, mint a magyarban. De nálunk van néni és van hölgy....az utcai hajléktalan egyáltalán nem hölgy. Teljesen normális szó a néni.

Amúgy meg ha ezen fennakadsz, akkor nagyon remélem, hogy 20-30 évesen nem tegezed/tegezted le az 50-eseket, ami Magyarországon elég gyakori.....Máshol nem.

2010. aug. 8. 16:04
 18/23 anonim ***** válasza:

Szerintem ez a sztori se valami földhöz vágó. Pláne ha a kislány tényleg kislány volt. A stewardess biztos nem fogja neked azt mondani, hogy "néni, mit tetszik kérni?", viszont úgy gondolta - mivel a magyar nyelvbe ez eléggé beivódott,- hogy a kislány számára te már egy néni vagy, és így a legkönnyebb fölhívnia rád a figyelmét. Szerintem kár volt annyira ráripakodni ezért.

Amúgy a fő kérdésedre válaszolva, a pedagógusokon kívül bizonyos életkor felett jár a nénizés, és ezek szerint aki frissen bekerül ebbe a korba annak ez nem tetszik.:-P

2010. aug. 9. 18:57
 19/23 anonim ***** válasza:
Szerintem semmi baj nincs a nénizéssel, én a huszonéves tanáraim is xy nénizem. Igaz, egyszer egy kisfiú odagurította a lábamhoz a labdáját, véletlenül, és az anyukája mondta a fiúnak, hogy kérjen bocsánatot a nénitől. Ez egy picit nem tetszett :D (13/L)
2010. aug. 11. 16:54
 20/23 A kérdező kommentje:

Mi például az összes tanárunkat letegezhettük az első osztálytalálkozó óta. Mindenkinek tetszett.

Még mindig kitartok amellett, hogy a nénizés öregítő, kicsit lekezelő és uniformizált megszólítás. Éppen ideje volna felhagyni vele és követni egy kultúráltabb ország szokásait.

2010. aug. 13. 09:14
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!