Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Nem lenne már ideje egy másik...

Nem lenne már ideje egy másik Himnusznak?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy a nagybetűs Himnuszunk klasszikus, irodalmi értékű, meg minden, de ez mit sem változtat azon, hogy gyászindulónak százszor inkább elmenne.

Elég csak kitekinteni a világba, és látja az ember, hogy gyakorlatilag minden ország, amelyik valamire is vitte - de még egyébként nálunknál sokkal rosszabb helyzetben lévők is, érdekes módon - szép, rendes himnuszt választott magának, ami ilyen vagy olyan formában, de kifejezi, hogy az ott egy szép és jó ország, ahol jó lenni (vagy ha még nem is az, de szándékukban áll azzá tenni), hogy a nép együtt, meg előre, meg hajrá, és általában véve lelkesít, erőt ad, és szép...

Ehhez képest nekünk itt van ez a gyászinduló, mintha nem lenne épp elég komor a magyar lelkület alapból is. Erre persze lehet mondani, hogy hát amilyen a nép, olyan a himnusz, de gondoljunk bele - ez oda-vissza működik. És bár a himnusz természetesen messze nem az egyetlen tényező, ami a nép jellegét meghatározza, de legalábbis egy a fontosabbak közül - és éppen ezért, nem lenne sokkal szerencsésebb valami előremutató, pozitív himnusz, hogy legalább a különböző ünnepélyes események alkalmával halljon az ember valami jót, és legalább pár pillanatra lehessen egy olyan érzése, hogy azért mégsincs teljesen elveszve itt minden?

Mert ugye ismerjük az önbeteljesítő jóslatokat... Minél többen hiszik, hogy baj van, annál inkább baj lesz, mivel tesznek is róla, hogy legyen - viszont minél többen hisznek abban, hogy még lehet jobb, akkor jobb is lesz, mert tesznek is róla, hogy legyen. És főleg a mostani időkben nem ártana már valami lelkesítő, amikor mindig minden felől csak a rosszat halljuk.

NAGYON KÉREK MINDEN LEENDŐ VÁLASZOLÓT, HOGY _NE_ VIGYÜK EL A KÉRDÉST A POLITIKA VIZEIRE, MERT ITT _NEM_ ARRÓL VAN SZÓ. CSAK A HIMNUSZ JELLEGÉRŐL, HANGULATÁRÓL, ÉS ANNAK HATÁSÁRÓL A HALLGATÓSÁGRA. Ez irányban kérnék válaszokat. Előre is köszönöm.

2008. nov. 17. 12:20
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
63%

Nem régen a heti hetesben hallottam, hogy eredetileg a Himnusz zenéje "verbunkos" és csak műanyagul le lett lassítva. Ha valaki tud erről valamit, szívesen olvasnék róla, no meg aki írta, hogy regényt tudna írni a szövegről... szívesen olvasnám (privát üz.)

Egyet értek azzal, hogy a szavak, dalok, (jel)képek nagyon is hatnak egy népre. A Himnuszunkat viszont szeretem. És büszkén énekelem, azt hiszem, kissé elválasztottam a jelentéstartalmától a himnusz voltát. Lehet, hogy utoljára középiskolában gondoltam végig az egészet, amikor irodalom órán tanultuk...

2009. febr. 5. 23:45
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Én büszke vagyunk a Himnuszunkra. Kicsit szomorkád, elgondolkodtató, sokszor sírásra késztető.... A történelmünkről szól, akkor végül is alap, hogy szomorkás, hiszen egyeseknek köszönhetően azért történtek velünk a történelem során igazságtalanságok, amik ellen nem tudtunk mit tenni. Szerintem helyén van, hogy ezeket elénekeljük, mert ott lebeg felettünk figyelmeztetésként és tanulságként....

Egyébként annak a válaszolónak, aki azt írta: miért szóljon egy ilyen szomorkás himnusz pl. akkor, ha aranyérmes lesz vmi nagy versenyen egy magyar. A Himnusz sírásra késztet... Aki nagy volumenő dolgon veszt rész, az általában örömében sír.

Amúgy meg sok külfölditől hallottam, hogy szerintük gyönyörű a himnuszunk. Én is meg vagyok vele elégedve, belőlem mindig jó érzést vált ki: büszkeséget. Én a változás ellen lennék.

2009. jún. 10. 20:24
 13/14 anonim válasza:
53%
De, nagyonis itt lenne már az ideje egy jobb Himnusznak. A megbűnhődte már e nép a múltat és jövendőt több mint valószínű hogy hamis. A Bendegúznak vére pedig a hunokra utal, és nem a magyarokra, mert Bendegúz Attila hun király apja volt. Az ateistáknak nem tetszhet Isten megemlítése, a szentek pedig az előbb említett feltételezett hamisságok miatt Istenfélelemből nem szeretnének hamisat imádkozni az Istenhez. Egyébként a Himnusz hivatalos bevezetése óta Isten nem hallgatott erre az imának látszó nemzeti himnuszra, mert nem hozott a magyar népre víg esztendőt, mert átestünk két vesztes világháborún, Trianon-on, a szovjeteket és legutóbb a gazdasági-politikai válságon. Ennek talán a Himnusz hamis szövege is az oka.
2009. szept. 23. 22:02
 14/14 anonim ***** válasza:

Himnusz és szózat elavultak már. Személy szerint ma már egy butácska, patetikus vers, amit valami bizottság régen jóváhagyott.

Nem vagyok vallásos, így az istenkézés zavar benne, mert ha énekelnem kell,( márpedig kell, mert mindenki elvárja, hogy játszam el az álszentet) tök kínosan érzem magam és meghasonulásként élem meg.

Egy szavával nem értek egyet és az üzenete is katasztrofális.

Egy céltalan depis sirám 0 konstruktív üzenettel.

Egy rossz vicc, hogy emberek millióitól elvárjuk, hogy ezt a giccset kritika nélkül kötelező jelleggel elfogadják.

2017. ápr. 15. 01:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!