Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Igaz, hogy be fogják tiltani...

Igaz, hogy be fogják tiltani a déli harangozást?

Figyelt kérdés

2019. okt. 18. 23:17
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Nem olvastam semmit, csupán hallottam róla, de most hogy utánanéztem, minden tiszta. Természetesen ha az interneten magamtól futok össze hasonló álhírekkel, nem fogok bedőlni nekik. Azért köszönöm a válaszokat.
2019. okt. 20. 00:33
 12/14 anonim válasza:
86%
A déli harangszó, a magyarok Nándorfehérvári győzelmére emlékeztet, tehát a kereszttel ellentétben kevésbé vallási jellegű. Gondolom ezzel a kérdésfeltevő is tisztában volt...
2019. okt. 20. 08:48
 13/14 anonim válasza:
100%

"kevésbé vallási jellegű"??

A wikipédia ezt írja:

"azt, hogy déltájban („inter nonas et vesperos”) harangszó szólítsa imára a híveket a kereszténység védelmében az iszlám terjeszkedés és hódítás ellen, azt III. Kallixtusz pápa rendelte el az 1456. június 29-én kiadott imabullája[5] alapján, azt pedig hogy a harangozás és ima minden délben örökké meg is történjen, VI. Sándor pápa csak később, 1500. augusztus 9-én rendelte el"

Azért ez ez Orbán a kormánypropagandáját nagyon jól csinálja, mert 500 évre visszamenőleg is hat...

2019. okt. 22. 11:11
 14/14 Csabx válasza:
77%

12#

Elmondanám, hogy a déli harangszó és a Nándorfehérvári diadal összekapcsolása csak a magyarok által kitalált legenda. Idéznék a Wikipédiából:

Tehát azt, hogy déltájban („inter nonas et vesperos”) harangszó szólítsa imára a híveket a kereszténység védelmében az iszlám terjeszkedés és hódítás ellen, azt III. Kallixtusz pápa rendelte el az 1456. június 29-én kiadott imabullája[5] alapján.

És mikor is volt a csata? 1456. július. 22.-én. Még egy érdekesség. Abban az évben tűnt fel egy baljós égi jel az égen, amit a keresztény világ babonás emberei rossz előjelnek véltek. Ez is közrejátszott abban, hogy III. Kallixtux elrendelte a harangszót. Így űzve el gonoszt. Ezt az égi jelenséget ma Halley-üstökösnek hívjuk.

2019. okt. 24. 13:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!