Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Lovári nyelv: A többes számban...

Webnyelv kérdése:

Lovári nyelv: A többes számban tényleg van külön -ura és -uri végződés is?

Figyelt kérdés

A neten azt találtam, sok mobil főnév többes száma -ura, pl. foro - forura. Van a hajovo (hajó) szó, ennek mi a többes száma? Én a hajovura szóra gondoltam, megnéztem egy szótárban, de ott -uri van odaírva, ilyenről nem is hallottam eddig!

És még ott van a malaj (nyár) szó. Ez többes számban mi lesz? A neten azt találtam rá valahol, hogy mila, de ez teljesen rendhagyónak tűnik. Tényleg rendhagyó, vagy simán mala lesz a nyarak?

2019. jún. 20. 09:17
 1/3 anonim válasza:

Azoknak az -o-ra végződő, hímnemű főneveknek lesz -ura, -uri a végződése, amelyek a lovári szókincs mobil részét képezik, tehát nyelvtörténeti időben a legkorábbiak.

A nyár nem rendhagyó a standard dialektus szerint, tehát o milaj- le milaja (stabil szókincs része, ezért -a a többes szám jele)

2019. nov. 10. 10:34
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Az érdekelne, hogy az -uri vagy az -ura végződés a helyes-e. Vagy esetleg mindkettő? Vagy az egyik valami nyelvjárás inkább? Pl. a forura és a foruri vagy a hajovura és a hajovuri egyaránt helyes?
2019. dec. 1. 16:22
 3/3 anonim válasza:
Igazából helyes lehet mind a kettő, de ha felcsapsz egy mostani szótárt, kötött, hogy melyiknél használják az - uri-t, de ez már a standardizáció eredménye, mivel lassan, de ennél a nyelvnél is folyik a nyelvújítás, egységesítés.
2020. jan. 10. 09:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!