Honnan származik a "molnár" szó?
A molnár mesterség az étkezésünkhöz szükséges magvak – kézi vagy természetes forrású erővel, újabban villanyárammal hajtott motorok segítségével történő – összezúzását, vagyis őrlését végzi az erre a célra szolgáló külön épületben, a malomban.
Ha felütjük a magyar telefonkönyvet, a különböző családnevek gyakoriságát illetően a Molnárt, a Kovács és a Szabó név mellett a mezőny legelején találjuk. Ez a gyakoriság az 1700-as, 1800-as évekbeli helyzetet idézi, mivel akkoriban volt olyan gyakori a molnár foglalkozás, mint amilyen gyakori ma a Molnár név.
Köszi!
Én is a szláv eredetre gondoltam az -ár miatt, de nem voltam benne biztos. Vajon az angol mill is innen származik?
Mjöllnir - a germán Thor isten kalapácsa (ami szintén alkalmas az őrlésre)
ezt csak azért mondtam, mert a szó gyöke a germánban is megvan, nem feltétlen kell a szlávokra visszavezetni mindent egyből (pl. az angol "mill" gyököt biztos hogy nem)
A Mjöllnirt ne keverd ide, utolsó, ha meg nem értesz a történeti nyelvészethez, akkor inkább ne válaszolj... Vagy nézd meg az indoeurópai nyelvek törzsfáját, meglepetéseket fog tartogatni számodra...
A magyar "molnár" szó a "mlinár" szláv szóból jön - ami egészen véletlenül molnárt jelent, nem Thor kalapácsának a nevéből. Abban nem tévedsz, hogy a Mjöllnir és a mlinár is ugyanarra az indoeurópai szógyökre megy vissza (*mln - minden őrléssel járó dolog), de ebben ki is fújt a rokonság. A magyarok a szlávoktól vették át a szót egy csomó, a letelepedett, földművelő életformához tartozó szóval együtt (kapa, borona, barázda, stb.)
Ok, én is úgy értettem, hogy ugyanarra az ősi gyökre vezethető vissza, mert a válaszoló írta, hogy minden európai nyelvben megvan :)
Köszi a magyarázatot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!