Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ti mit tanácsoltok?

Ti mit tanácsoltok?

Figyelt kérdés

Sziasztok, a tanácsaitokat szeretném kikérni.

Jelenleg középiskolás vagyok, 10-es, 17 éves. Jelenleg egy angol középfokú nyelvvizsgám van, mire végzek a köz. sulival szeretnék még egy közép németet is, ami folyamatban van. Miután elvégeztem a középsulit ki szeretnék menni egy évre külföldre (leginkább Svájc) és halasztani egy évet az egyetemmel, hogy pénzügyileg kicsit megalapozzam az egyetemet. Televagyok ambíciókkal és nagyon motivált is vagyok e téren, viszont Ti mit gondoltok? Érdemes lenne belevágni valami szakmába, pl bartender/mixer ami egy nyár alatt simán elvégezhető, vagy nem is éri meg kimenni?

2019. máj. 3. 22:00
 1/6 anonim ***** válasza:
74%

Az az igazság, hogy ha egyszer felállsz az iskolapadból, nagyon-nagyon nehéz visszaülni. Ezt most nem tudod elképzelni, mert a tanulásra van állva az agyad, de hidd el!

Ha anyagilag úgy álltok, hogy egyetem alatt semmi támogatásra nem számíthatsz a szüleidtől, akkor megértem a dolgot. De csak a kaland meg egy kis extra zsebpént kedvéért én személy szerint nem mennék ki. De lássuk a többiek osztják-e a nézetemet, vagy ők mit mondanak...

2019. máj. 3. 22:13
 2/6 lilla64 ***** válasza:
37%
Én is csak azt mondom mit az első válaszoló.Ha egyszer abbahagytad a sulit,nem biztos,hogy folytatni fogod
2019. máj. 4. 05:21
 3/6 anonim válasza:
68%

Hallottam már olyan esetekről, hogy nagy nehezen, de mégis sikeresen végezték el az egyetemet azután, hogy pár évig dolgoztak.

Tegyél úgy ahogy a legjobbnak érzed, mert az sem jó, hogy elkezded az egyetemet aztán rájössz nem is neked való. Viszont azt sem tanácsolom, hogy a munkára alapozd az életed. Sokan az utóbbi hibát követik el, hiszen vagányul megy az életük munkaterén, kapnak elegendő fizetést, már vannak ismeretségeik, amelyek az adott országhoz kötik, stbstb.

A vendéglátóiparban dolgozni menő dolog, de nem lehet azt csinálni, hogy ott tengeted az életed, aztán lesz ami lesz. Közben komoly terveket kell előállítani, mert 50 évesen már sehol nem vesznek fel, erre az iparra jellemző, hogy újabb és újabb munkaerő érkezik, egyik frissebb a másiknál.

Úgyhogy kedvesem, gondold meg jól. Adj magadnak időt.

2019. máj. 4. 08:23
 4/6 anonim ***** válasza:
44%
Azzal semmit nem veszítesz, ha kitanulsz egy szakmát. Sőt.
2019. máj. 5. 18:28
 5/6 Vree ***** válasza:

Nem kimondottan értek egyet az előzőekkel; nem árt időt adni és tapasztalatot és végiggondolni, hogy mihez is fogsz kezdeni az életeddel, karriereddel. Aki bármilyen munkavégzés, munkaerőpiac tapasztalat nélkül választ egyetemet, úgy, hogy az egész életét az iskolapadban töltötte, az lényegében vakon kötelezi el magát. (Persze egy diploma még nem feltétlen dönti el a sorsod, de mégiscsak 4-5 év befektetés.)

Az igaz, hogy ha kihagynál most akár egy teljes évtizedet, amit munkával töltesz (vagy párkapcsolattal, gyerekkel stb.), akkor utána nehezebb lenne visszaidézni, hogy hogyan is kell tanulni. De ez sem feltétlen igaz: sok szakmában kimondottan kellenek a további képesitések, a felnőttek esetében csak annyi a különbség, hogy ők inkább levelező tagozatok keretében tanulnak (kevesebb bejárással vizsgák előtt). Az élethosszig tanulás mindenkire vonatkozik (bár igaz, hogy sokan munkatapasztalattal ki tudják váltani, ha az előmenetel nem érdekli őket).

Nekem gimi végére már olyan iskolaundorom volt, hogy inkább ráhúztam egy évet kisebb munkákkal a főiskola előtt és szerintem jót tett. De rögtön hozzá kell tenni, hogy hacsak nincs konkrét ajánlat a zsebedben, diákként, aki pár hónap múlva lelép, csak az aljamunka alja jut neked Magyarországon, HA egyáltalán jut - ami nem igazán az az első munka tapasztalat, amit bárkinek javasolnék.

Ha kizárólag pénzszerzés miatt akarsz menni, akkor szerintem gondold át, hogy szükséged van-e tényleg rá.

A legjobb neked az lenne, ha inkább arra forditanád ezt az időt, hogy felmérd a lehetőségeket, mi tetszik neked, mire van kereslet.

3O éves korod előtt rengeteg olyan ösztöndij, támogatás létezik, ami utána már nem. Ezeket főleg huszonévesek csinálják, de nyugodtan lehet neked is szétnézni vagy előre tervezni. Van a working holiday visa, az is egy opció, de a legjobb az lenne szerintem a neked tetsző helyeken (külföldi is) szétnézni, hog van-e náluk gyakornok (internship) vagy hasonló lehetőség. Ha nem is tudnak konkrétan adni, lehet hogy továbbpasszolnak valakinek aki viszont tud hasonló témában lehetőséget adni.

Itt rögtön elsajátithatod az álláskeresés első leckéit: megtalálni a lehetőségeket (nagyon sok ösztöndij, ajánlat ott van, csak eldugva, némi nyomozás árán tudod őket fellelni-neten, vagy iskálákon/civil szervezeteken keresztül) és nem izgatni magad, ha 1O megkeresésből csak 3ra jön válasz (amiből 2re a beküldés után 9 hónappal).

2019. máj. 7. 03:03
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat :)!
2019. máj. 10. 11:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!