Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A gy-sz hangok között összeolv...

A gy-sz hangok között összeolvadás van vagy részleges hasonulás?

Figyelt kérdés

Arra figyeltem föl, hogy mintha én és a közvetlen környezetem a gysz együtteskor nem cc-t ejtene hanem inkább tysz-t.

Például: egyszer - eccer/etyszer

hagysz - hacc/hatysz (itt pl. logikus is, mivel a "hacc" inkább a hatsz-hoz illene)

légyszíves - léccives/létyszives

stb.

Azért volt ez nekem furcsa, mert amikor valaki túlozva írásban gúnyolódik a helytelenül írókkal, akkor mindig előkerül az "eccer" "lécci" (bár a "lécci" belegondolva nagyon furcsa, lévén hogy pl. gyerekeknél gyakori hiba a "létszi", ami a cc hang kifejezése végett lehet). Én speciel mintha sem cc-t sem tysz-t nem ejtenék hanem mintha valami ty és sz közti hangot.

Mi volt először? A tysz vagy a cc? Esetleg a tysz jelenség azért lehet mert az írott nyelv átalakította a beszélt nyelvet?

Ti hogy ejtitek?

2019. jan. 26. 10:00
 1/4 anonim ***** válasza:
Részleges hasonulás.
2019. jan. 26. 10:47
 2/4 anonim ***** válasza:

Egyik sem írott nyelvi hatás.

A tysz-ügy az egyszerűbb: a zöngétlen sz hatására zöngétlenné válik a gy is, tehát ty-re vált.

A cc-típusú ejtés szintén hasonulás-fázissal indul, de itt képzéshely-szerinti hasonulásról van szó: a palatális gy az alveoláris sz hatására a szintén alveoláris d-vé alakul, zöngétlenedik mint fent. Ezt követi az affrikálódás, ahol a t és az sz egy, de szerkezetes hanggá olvad (igen, a c és a tsz tulajdonképpen ugyanaz; utóbbi jelölésmódra párhuzamként l. dzs).

Hogy melyik volt előbb, nem tudom. Mindkettő előállhat természetes folyamatok révén. A magam részéről különben a tysz-re tippelnék, mert egyszerűbb, de ez persze nem mindig így működik.

(Ha megengedsz egy kérdést, milyen egy, a ty és sz közötti hang? A két hangban hangtanilag nincs gyakorlatilag semmi közös, és el nem tudom képzelni, ez hogy hangozhat.)

2019. jan. 26. 11:58
 3/4 A kérdező kommentje:
Azt értem ty és sz közötti hang alatt, hogy kiejtve összemosódik a kettő. Ez persze nyelvtani fonológiát illetően (gondolom) nem állja meg a helyét. Nem hallatszik ki külön-külön tisztán a két hang, az én eddigi "megfigyeléseim" alapján, ami persze lehet csak az én nyelvészkedési kísérletem téves eredménye :D
2019. jan. 26. 12:46
 4/4 anonim ***** válasza:
Hm. Most majdnem elkezdtem valami olyasmiket összespekulálni, hogy esetleg retroflex (valamivel hátrébb képzett, valamivel kevésbé éles) sz-eket ejthetsz az adott hangkörnyezetben, és ezért gyorsabban produkálod a hangkombinációt, mint mások, de tulajdonképpen valószínű, hogy fölösleges túlgondolkodnunk a dolgot: vélhetőleg egyszerűen csak arról van szó, hogy nagyon gördülékenyen beszélsz, és a hangok (nem kifejezettebben szakszerű terminussal élve) összeérnek, ahogy azt kell – elvégre igazából az a furcsa, ha valaki a beszédhangok közé ott is szüneteket iktat, ahol ezt semmi nem indokolja.
2019. jan. 26. 14:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!