A gy-sz hangok között összeolvadás van vagy részleges hasonulás?
Arra figyeltem föl, hogy mintha én és a közvetlen környezetem a gysz együtteskor nem cc-t ejtene hanem inkább tysz-t.
Például: egyszer - eccer/etyszer
hagysz - hacc/hatysz (itt pl. logikus is, mivel a "hacc" inkább a hatsz-hoz illene)
légyszíves - léccives/létyszives
stb.
Azért volt ez nekem furcsa, mert amikor valaki túlozva írásban gúnyolódik a helytelenül írókkal, akkor mindig előkerül az "eccer" "lécci" (bár a "lécci" belegondolva nagyon furcsa, lévén hogy pl. gyerekeknél gyakori hiba a "létszi", ami a cc hang kifejezése végett lehet). Én speciel mintha sem cc-t sem tysz-t nem ejtenék hanem mintha valami ty és sz közti hangot.
Mi volt először? A tysz vagy a cc? Esetleg a tysz jelenség azért lehet mert az írott nyelv átalakította a beszélt nyelvet?
Ti hogy ejtitek?
Egyik sem írott nyelvi hatás.
A tysz-ügy az egyszerűbb: a zöngétlen sz hatására zöngétlenné válik a gy is, tehát ty-re vált.
A cc-típusú ejtés szintén hasonulás-fázissal indul, de itt képzéshely-szerinti hasonulásról van szó: a palatális gy az alveoláris sz hatására a szintén alveoláris d-vé alakul, zöngétlenedik mint fent. Ezt követi az affrikálódás, ahol a t és az sz egy, de szerkezetes hanggá olvad (igen, a c és a tsz tulajdonképpen ugyanaz; utóbbi jelölésmódra párhuzamként l. dzs).
Hogy melyik volt előbb, nem tudom. Mindkettő előállhat természetes folyamatok révén. A magam részéről különben a tysz-re tippelnék, mert egyszerűbb, de ez persze nem mindig így működik.
(Ha megengedsz egy kérdést, milyen egy, a ty és sz közötti hang? A két hangban hangtanilag nincs gyakorlatilag semmi közös, és el nem tudom képzelni, ez hogy hangozhat.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!