Magyarként mennyire lehet elboldogulni Szlovákiában mint állandó ottani lakos?
Erdéllyel kapcsolatos dolgot tudok csak felhozni példának.
Nagyváradon voltam, Román nyelvtudás nélkül még boltba menni is bonyolult volt, nem hogy ott élni, dolgozni.
Ne felejtsd el, hogy igaz, élnek magyarok Szlovákiában, de perfekt szlovák nyelvtudással. Beszélhetsz magyarul, de ha CSAK magyarul beszélsz az baj.
(Itthon sem tűrné el a buta magyar társadalom, ha bemegy a kisboltba és csak töri a magyart a pénztáros... nem más Szlovákia sem)
En par eve koltoztem pestrol szlovakiaba egy melo miatt. A hatar menti telepuleseken siman alapbol magyarul beszel mindenki. Ha beljebb megyunk akkor egyre kevesbe beszelnek, de egy egy ember mindig beszel mindenfele magyarul.
Soha nem volt meg bajom azzal, hogy magyarul szolaltam meg, jarok sok helyre, fesztivalokra is, hegyekbe.
Az ugyintezes az kicsit neccesebb, de vagy makom volt, vagy nem tudom de mindig kerestek valakit aki beszelt magyarul. A legdurvabb esetben angolul beszeltunk. En a jogositvanyomat is itt csinaltam meg. (magyarul)
Kozertben nem kell nagyon beszelgetni, a penztarnal meg latod a kasszat. Amiket vasarolsz, ugyis megtanulod hamar a nevuket. Google translate addig a baratod.
Nekem nagyon jok a tapasztalataim eddig (3 ev). En jobban erzem magam mint az othoni hangulatban.
Kicsit szegyelem is magam, de annyira nem volt eddig a szlovak nyelvre szuksegem a harom ev alatt, hogy a mai napig alig tudok valamit. Azert tanulgatom.
Ha a Szlovákiába költözést fontolgatod, szerintem legalábbis az elején szükséged lesz segítségre, aki tud szlovákul és segít neked elintézni eü biztosítást, tartózkodási engedélyt, telefont, bankszámlát meg ilyesmit.
Én 5 éve lakom itt, otthon magyarul, munkában angolul beszélek, szlovákul meg csak nyökögök. A feleségem viszont mindenben segített, úgyhogy nekem könnyű volt.
Ha tudsz angolul vagy olyan helyre mész ahol a többség amúgy is magyar, akkor nem hiszem, hogy gondod lesz.
Igazábol elég sok magyar van itt csak vannak olyan szlovakok akik azért sem akarnak megszolalni magyarul még ha tudnak sem, Pozsonyban is vannak szétszórva magyarok meg hát mindenhol :)
Én mondjuk itt születtem Szlovákián magyar sulis voltam,aztán szaksuliba szlovákba mentem 0 szlovák tudással :D elején nehéz volt elégge mert voltak olyan paraszt szlovákok hogy kifutottam volna a világból is tőlük
Hidd el Sok helyen pl Dunaszerdahely Komráom, Párkány környékén a magyarok sem nagyon tudnak szlovákul no jó a java tud de rengetegen nem, de pl én egy vegyes városban élek (többségben szlovak) de majdnem minden hiatalban magyarul beszélek. ha tiszta szlovák városba mész akkor is nagyon kicsi az esélye, hogy valaki beszoljon mert magyarul beszelsz. Én egyetemet végeztem úgy hogy nem beszelek 100% osan inkább olyan 70% os lehet kb a szlovakom.
A szlovákok vannak felháborodva hogy elmennek Dunaszerdahelyre és az eladó nem tud szlovákul, vagy hogy elmennek koméromba gyógyszertárba és pont kifogják azt aki nem tud szlovákul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!