Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Melyik nyelven van legtöbb...

Melyik nyelven van legtöbb színnek külön neve?

Figyelt kérdés
El tudom képzelni, hogy magyarul nem mindegyik színnek van neve, de lehet, hogy van olyan szín, amelyiknek meg mondjuk angolul, vagy franciául nincs neve. (?)

2018. márc. 7. 17:30
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Erre vonatkozóan képbe lehet kerülni, ha az egyes színek magyar nevének etimológiáját vizsgálod.

Például a magyar nyelv kapásból kizárható a legbővebbek közül, ennek a két színnek a nevével: türkiz, bézs. Ugyanis mindkettő franciából lett átvéve (turqoise és beige)

Valószínűleg a természeti (törzsi) népeknél a legbővebb a szókincs, de ezeket magyarként nyilván nem ismerjük, azonban biztos hallottál róla, hogy az eszkimóknak több tucat szavuk a hóra, tehát nem merész feltételezés, hogy egy amazonasi törzsnek is lehet 25 szava a zöld különböző fajtáira.

2018. márc. 7. 17:58
 2/2 anonim ***** válasza:

Erre azért lehetetlen válaszolni, mert azt sem tudjuk, hogy egy adott nyelven hány színt ismernek. Vegyük pl. a magyart. Én, átlagos férfiként kb. 10 színt különböztetek meg (fekete, fehér, piros, kék, zöld, sárga, barna, lila, rózsaszín, szürke), és ezek világosabb ill. sötétebb változatait. Egy átlagos nő ezzel szemben legalább harminc színt képes külön névvel illetni... ;) De biztos vagyok benne, hogy van köztük olyan, aki még ennek is a többszörösét ismeri és használja. Akkor most mennyi az annyi?

Nekünk pl. teljesen természetes, hogy a kék meg a zöld az két külön szín, de van egy csomó olyan nyelv, amiben csak ugyanannak a színnek a különböző árnyalatainak tekintik őket. De ettől még az árnyalatoknak lehet külön nevük (ilyen kék, olyan kék, amolyan kék), szóval ettől még önmagában nem fognak kevesebb színt számon tartani.

2018. márc. 8. 09:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!