Németben mi a különbség a wie gesagt és a wie ich gesagt habe között? és ha már itt tartunk milyen szabály van arra hogy a múlt időben a sein vagy a haben segédigét az alany után helyett a mondat végére rakjuk?
wie gesagt - ahogy mondani szokták....
wie ich gesagt habe - ahogy mondtam (már)
pl. unter uns gesagt - köztünk szólva
ehrich gesagt - őszintén szólva/mondva
A szórend pedig azért olyan, amilyen a második mondatban, mert az alárendelt kérdőmondat KATI szórenddel áll. Persze jó lenne ismerni a szövegkörnyezet is... Állhat önálló kérdésként is, akkor egyenes szórend:
Wie habe ich das gesagt? Hogy is mondtam?
"wie gesagt" jelentese: ismeretesen, ahogy mar emlitve volt (altalam, vagy valaki mas altal), nyilvanvaloan, ezzel nem mondok ujat, mint ahogy (valoszinüleg) mar tudod....
Pl.: Ich versuche die Waschmaschine zu reparieren, aber wie gesagt, es ist nicht leicht. - Az illetö a beszelgetes folyaman kifejtette reszletesen a mosogep hibajat, es hogy lehetsegs megjavitani, de nem könnyü. Majd a beszelgetes vegen mondja, hogy "Ich versuche die Waschmaschine zu reparieren, aber wie gesagt, es ist nicht leicht."- vagyis mint mar korabban emlitette (wie gesagt) nem lesz könnyü a gep megjavitasa.
"wie ich gesagt habe"- itt konkretan az van kihangsulyozva, hogy EN mondtam valamit.
A különbseg tehat a "wie gesagt"- altalanosan fejezi ki, ha valamiröl mar volt szo. DE: magaba foglalja, azt is, ha en mondtam valamit, A "wie ich gesagt habe"- konkretan en mondtam, emlitettem valamit.
Kiegeszitenem meg egy kis nyelvtannal:
"wie gesagt"- a "wurde gesagt"-bol jön, azaz PASSIVFORM, vagyis "mondva volt, mondva lett", amit igy magyarul nem mondunk, a nemet nyelvben viszont a Passiv gyakran fordul elö.
"wie ich gesagt habe"- mult idö, PERFEKT, AKTIVFORM, vagyis en mondtam.
"Wie gesagt" - mint ahogy
már mondtam
Vagy
"mint ahogy azt már (máskor) is elmondtam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!