Honnan ered a, , nesze", , , nesztek" szó? És hogyan lenne magázva?
Figyelt kérdés
2018. jan. 31. 05:50
4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
Olvastam már a szómagyarázatot, de nem igazán értem. Mi az a "kínáló szó", hogy "ne"? Mit jelent az, hogy "ne"?
2018. jan. 31. 15:57
5/8 anonim válasza:
Kínáló szó, mint "nesze, vegyél ebből". :D Ezt jobban nem lehet elmagyarázni, ez bizonyos hangsúllyal ezt jelenti, és kész.
6/8 A kérdező kommentje:
Jó, rendben, de honnan ered?
2018. jan. 31. 17:03
7/8 anonim válasza:
Szerintem ez nem ered sehonnan. Legalábbis én nem találtam semmit, ahol erről szó lenne. Régen egy alap szó volt a "ne" ("ne, itt van, fogd meg és vidd el!") és - ez már csak feltételezés - szerintem ebből eredt a "na" szavunk ("na, kapd fel és hordd el innen!").
8/8 anonim válasza:
Kerdezo, azt irtad elolvastad a linkemet. Ebben ott az eredete es magyarazat is hozza. Magyar eredetu, legeloszor 1862-ben lett hivatalositva. A jelentese, a kifejezes felbontasa is ott van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!